25. listopada 2007.
L(ij)evi prijedlog zakona

Prijedlog zakona Levi-Prodi o izdavačkoj djelatnosti i normama iste, podigao je uzbunu među talijanskim blogerima, najviše zahvaljujući velikoj čitalačkoj publici bloga talijanskog komičara i satiričara Beppa Grilla.

Beppe Grillo, kojem su mnogi pokušali začepiti usta, pa je radi toga već godinama daleko od televizijskih studija, ali zato vrlo uspješno puni, prije dvorane, a sada trgove po Italiji, na satiričan način oduvijek priča o talijanskoj političkoj sceni koja ima vrlo malo smisla za humor, a i s ono malo što ima, uspijeva izvući kiseli osmijeh samo na tuđi račun (čitaj: na račun opozicije).

Grillova priča o talijanskoj političkoj sceni i bitka koju ovdje vodi, nekome tko nije u Italiji teško može biti jasna - kako objasniti jednom Skandinavcu, čiji premijer ide biciklom na posao i radi isključivo za plaću transparentnu svima, da se ovdje vodi bitka da iz Parlamenta izađu svi oni koji su na bilo koji način ogriješili o zakon? Biti pod procesom ili osuđivan, nije nikakva prepreka za ostanak u Parlamentu. Nije niti činjenica da se lijepi broj na prijevaru testiranih parlamentaraca pokazao pozitivnim na drogu, a da ne govorimo o astronomskim plaćama i beneficijama koje sadašnji i bivši političari ostvaruju. Talijanski politički mastodont najskuplji je u Europi za održavanje, ali obzirom da su beneficije velike, ni lijevim ni desnim političarima ne godi slušati aplauze oduševljene publike Beppa Grilla, koji na svoj tipičan način svim političarima stavlja pod nos ono što ih sljeduje.
Problem je nastao, otkako je na vlast došla lijeva, Prodijeva vlada, vlada koju je većinom publika Beppa Grilla dovela na vlast, nezadovoljna postupcima i reformama Berlusconijeve vlade. Prodi je obećao mnogo i nije poduzeo ništa, a Grillo je nastavio sa svojim skupovima i na kraju organizirao V-day ili "vaffanculo" day (oprostite na prostoti, ali u prijevodu bi to bilo kao "jebite se" dan) 8. rujna, kada se širom Italije na trgovima potpisivala peticija s nevjerojatnim zahtjevima, nevjerojatnima u svojoj elementarnoj jednostavnosti:
1.NE za osuđivane parlamentarce - 25 osuđivanih je u parlamentu, a niti jedan talijanski državljanin ne može se više kanditirati ako je osuđivan
2. DVA MANDATA - ne parlamentarcima po profesiji koji su od 20-30 godina u Parlamentu, niti jedan državljanin ne može biti biran više od dva mandata, ovo pravilo vrijedilo bi retroaktivno
3. DIREKTNI IZBORI - ne parlamentarcima koje su izabrali partijski sekretari, kandidati za Parlament trebaju biti direktno birani od biračkog tijela

Nakon V-dana jasnije je zašto je Beppe Grillo postao noćna mora cijele talijanske političke scene, lijeve više nego one desne. U publici Beppa Grilla veći je broj mladih ljevice razočaranih neostvarenim obećanjima i željnih političkih promjena. Ljevica je uvijek mogla računati na podršku njihovih glasova, sve do pojave nezavisnih kandidata koje podržava Beppe Grillo.

Talijanske političke priče koji puta djeluju poput loše epizode Monty Pythona, a ovaj zadnji prijedlog zakona o izdavačkoj djelatnosti u pojedinim člancima djeluje apsurdno. Zar je moguće da im toliko smeta jedan satiričar da su se spremni pretvoriti u europsku verziju kineske kontrole nad internetom? Ovaj prijedlog zakona, prihvaćen 12. ovog mjeseca na Vijeću ministara regulira između ostalog i maksimalni popust na knjige, ali za blogere je najzanimljiviji članak 5. toga prijedloga gdje se kaže da se pod izdavačkom djelatnosti može smatrati i ona koja nije komercijalna i nema za konačnu svrhu zaradu, kao i članak 7. koji regulira izdavačku djelatnost na internetu. Posljedica prihvaćanja ovog prijedloga zakona bila bi da bismo svi mi koji imamo blogove u Italiji, trebali iste registrirati pri ROC-u, registru djelatnika u komunikacijama, plaćati članarinu i poreze. Na blogu Beppa Grilla nije trebalo dugo čekati na reakciju ,a i na jednom od najčitanijih blogova na svijetu osvrnuli su se na spomenuti prijedlog zakona (reklama koja ovoj vladi stvarno nije trebala).

Autor prijedloga ovog zakona Ricardo F. Levi je, kako je sinoć objavila ANSA, u dodatku članku 7. spomenutog zakona izuzeo blogove od registracije ROC-u.
Tko zna što ga je potaknulo na izmjene u prijedlogu zakona?

 
napisala Roman Tales, 09:55 ¤ Permalink ¤


0 Comments:


Objavi komentar

~ back home
eXTReMe Tracker