18. studenoga 2008.
Boje i dimenzije goblena

Nakon mjesec dana rada, ostala mi je jedna četvrtina goblena za izraditi. Iako je za ovaj rad potrebno svega 20 različitih boja, mislim da se uspijeva postići efekt plastičnosti i da ne djeluje dvodimenzionalno:
Danas na tržištu goblena ima jako mnogo "proizvođača" koji, uglavnom putem interneta, nude svoje sheme nastale obradom nekog umjetničog djela. Ovo proizvođači stavila sam pod navodnike jer ne čine ništa drugo nego kompjuterskim programima pretvaraju sliku u shematski ispis. Pri tome, mislim da nitko od njih zapravo ne radi goblene, već samo pravi sheme za tržište koje je uvijek u potrazi za nečim novim. Proizvođači koji provjeravaju svoje sheme izradom goblena su poznata i priznata imena poput Vervaco, Lanarte, Heritage, Solaria, a ne mogu ne spomenuti Wiehlera kojem nitko ne može osporiti godine prisutnosti na tržištu. Wiehler je prije nekih 5 godina bio najavio zatvaranje i prodaju dok traju zalihe, nakon čega su ipak odlučili nastaviti s proizvodnjom, osvježili su svoje internet stranice i ponudili magazin za slobodni download u kojem nude i shemu za manji goblen, vrijednu utoliko da pogledate kako uopće izgledaju njihove sheme ako nikada po njima niste radili. Wiehlerova specifičnost bila je kombiniranje goblenskog s petit point bodom na slikama, čime su postizali ljepše detalje, pogotovo na portretima. Problem s Wiehlerovim goblenima nisu njihove detaljne i vrlo čitljive sheme, već zasićenost njihovim motivima (nisu kao neke druge tvrtke svake godine obnavljali motive, već su neki od njih u prodaji preko 30 godina) i cijena koja je s prelaskom na euro znatno skočila.
Kombinaciju goblenskog i petit pointa možete naći i na goblenima bugarske dizajnerice Stoyanke Ivanove, vlasnice tvrtke Solaria. Ona i sama radi goblene i bavi se grafičkim dizajnom, tako da su njene sheme umjerene što se tiče broja boja koje koristi, mislim da nikada ne koristi više od 60 boja,  kao i dimenzija. Izuzetno uspješno je obradila brojne ikone i religijske motive, kao i slike starih majstora. Kako izgledaju njene sheme također možete provjeriti downloadom neke od njenih free shema.
Iako danas većina proizvođača nudi sheme za vezene slike izrađene bodom križića, uglavnom nije nikakav problem iste napraviti goblenskim bodom. No, kompjuterski napravljene sheme dimenzijama od nekih 500 bodova u širinu, postaju rad od 1000 goblenskih bodova, dok korištenje 260 boja za izradu jednog goblena postaje i financijski popriličan trošak. Van pameti je raditi goblen tolikih dimanzija i s toliko boja. Oni koji žele apsolutno vjernu kopiju, mogu si prištedjeti toliki trošak i rad jednostavnom kupnjom postera. Na takvim kompjuterski generiranim shemama, mana su i izolirani bodovi koji ne doprinose kvaliteti slike, ali značajno usporavaju rad. Neki od tih kompjuterskih proizvođača, čak se ne zadovoljavaju paletom od nekih 500 nijansi DMC ili Anchor konaca, već koriste i blendane boje, miješanjem niti dviju različitih nijansi dobivaju novu boju. Za ilustraciju ovoga o čemu govorim, evo primjera Solarijinog goblena "Rođenje Venere" napravljenog prema poznatoj Botticellijevoj slici. Solarija je sliku prilagodila na 49 DMC boja i dimenzije 280x175 bodova, za cijenu od 26,70 $. Za razliku od nje, neki od tih internet prodavača kompjuterski napravljenih shema po umjetničkim djelima, su istu sliku prilagodili nešto drugačije. Cross stitch collectibles predlaže shemu za 25 $ dimenzija 500x302 boda i 90 DMC boja, Scarlet Quince nudi shemu od 485x312 bodova s 117 DMC boja i cijenom od 21 $, dok rekorde definitivno obara Golden kite veličinom od 640x400 bodova, brojem boja od 200 DMC plus 117 miješanih i cijenom od 62,99$! Nasuprot tom pretjerivanju u bojama, pojavilo se i nekoliko rumunjskih i bugarskih proizvođača kojima je mana upravo premaleni broj korištenih boja; njihove sheme vrlo sliče goblenima napravljenima na odštampanom straminu.
Na prvi pogled Solaria izgleda najskuplja varijanta, ali ona je jedina koja nudi odštampanu shemu, sve ove ostale po plaćanju downloadate sami u .pdf formatu i onda ih treba odštampati na A4 formatu papira, na minimalno 20 listova ako ne i više. Na mreži ima cijeli niz takvih proizvođača komjuterski napravljenih shema, neki su i prilično popularni kao npr. Heaven & Earth design, ali osobno, nikada se ne bih upustila niti u kupovinu niti u izradu takvih goblena. Mnogo je jeftinije nabaviti neki od tih programa i napraviti shemu na osnovi skenirane slike iz neke enciklopedije, ako ništa drugo daje mogućnost reduciranja broja boja, čišćenje od izoliranih bodova, izbor dimenzija, mijenjanje kontrasta i svjetline. Ako se nekome baš i dopadnu sheme na linkovima ovih proizvođača koje sam navela, preporučam da iskoristite mogućnost downloada free sheme sa njihovih stranica i na taj način provjerite kako te sheme izgledaju, koliko su dobro napravljene i isplati li se uopće tako nešto raditi.

 
napisala Roman Tales, 10:13 ¤ Permalink ¤


0 Comments:


Objavi komentar

~ back home
eXTReMe Tracker