7. travnja 2009.
Potres

Posljednji potres koji sam u Rimu osjetila bio je magnitude od 2,2 po skali Richter s epicentrom u zoni Castelli Romani. Potres koji je u 3.30 u ponedjeljak probudio Rimljane, od kojih su mnogi izašli na ulicu, u epicentru je bio jačine od 5,8 - 6,3 stupnjava po Richteru, dok se po Mercalijevoj skali procjenjuje na oko 8 stupnjava. Epicentar potresa je oko 85 kilometara zračne linije od Rima, za sada u gradu nema vidljivih oštećenja, osim izgleda u Karakalinim termama. Vijest o potresu u kratkom vremenu obišla je svijet, ali ne znam koliko je poznata priča koja je prethodila ovom potresu.

Gledajući unatrag, upravo kao jedna od onih holivudskih filmskih priča katastrofe, u kojima redovno jedan usamljeni znanstvenik najavljuje neki tip prirodne katastrofe, dok mu nitko ne vjeruje (pogotovo ne gramzivi gradonačelnik koji se brine za turističku sezonu ili neku drugu vrstu dobiti i koji će među prvima poginuti u katastrofi). Gioacchino Giuliani, tehničar u Nacionalnom laboratoriju Gran Sasso, najavljivao je prošlog mjeseca potres u skoro vrijeme (tada se govorilo u sljedećih 10-tak dana) i nakon toga zaradio krivičnu prijavu radi uznemiravanja javnosti. Osnovni prigovor je bio da se potresi ne mogu predvidjeti, da je znanstvenoj zajednici poznato prisutstvo radona pred velike potrese i uzalud je Giuliani navodio kako je njegova metoda eksperimentalna, ali ništa manje pouzdana radi toga. Nakon što je prošao krajnji datum najave potresa, svi su se redom obrušili na njega, a potres je samo zakasnio tjedan dana. Skepticizam prema mogućnosti predviđanja potresa idalje ostaje, skoro svaki znanstvenik koji drži do svog statusa opovrgava mogućnost precizna najave, a Giuliani ponavlja da uz njegovu metodu i pozorno praćenje signala u kritičnom periodu još uvijek ostaje dovoljno vremena da se da signal uzbune.
"Sve ovo nije prihvaćeno od znanosti", kaže Giuliani govoreći o svojoj metodi predviđanja potresa, "jer nitko nije vjerovao u ono što radimo, ali mi smo nastavljali dalje sami. Onima koji mi nisu vjerovali kažem samo da u rječniku jednog znanstvenika ne bi smjela postojati riječ nemoguće. Tome nas je povijest naučila. Ono što u prošlosti nije bilo moguće, s razvojem je mogućim postajalo".

Trenutačno je najveća briga smjestiti one koji su ostali bez krova nad glavom, pod ruševinama tražiti preživjele, ali već se postavljaju pitanja ... kako je moguće da se bolnica sagrađena 2003. godine sruši? Jednako kao i studentski dom? Italija je puna sizmičkih zona i po zakonu je obavezna antisizmička gradnja. Zar je uvijek korist ispred života? Nisu li ništa naučili nakon srušene škole u San Giulianu, kada je cijeli razred s učiteljicom našao smrt u školi?
Ono što meni sada nije jasno, vrlo moguće i zato što sam odgojena u vrijeme NNNI akcija, vrijeme kada su se učili predmeti ONO i DSZ, je sljedeće: zašto u vrijeme kada je svaka ruka potrebna za otkopavanje pod ruševinama, a u prvim satima ne koristi se teška mehanizacija jer se nadaju preživjelima ... dakle, zašto zdravi i pravi muškarci koji su srećom preživjeli, sjedaju u autobuse sa starcima i nejači? Jasno mi je da se starci i djeca s majkama moraju preseliti do sigurnog, da budu na toplom gdje će dobiti nešto za jelo i prespavati u suhom, ali mi nikako nije jasno kako te muškarce nije sramota sjediti u tim autobusima. Istovremeno, na vijestima govore kako se radi i otkopava bez prestanka ...

Hvala svima koji su mi slali mailove u brizi. Srećom, neugodno iskustvo ovog potresa smo izbjegli boraveći na sjeveru Italije. Ispunjava me tugom, što po povratku, umjesto opisivanja sajma vina u Veroni, kruženja Padovom i Venecijom, post posvećujem tragičnom potresu koji je skoro sravnio L'Aquilu sa zemljom.

Dodatak: Moja sreća što smo izbjegli neugodno iskustvo potresa bila je kratkoga vijeka. Večerašnji potres, nekih 10-tak minuta prije 20 sati, magnitude 5,6 stupnja Richtera u epicentru, ponovno se osjetio i u Rimu. U epicentru je ponovno izazvao rušenje zgrada.

 

 
napisala Roman Tales, 09:41 ¤ Permalink ¤


0 Comments:


Objavi komentar

~ back home
eXTReMe Tracker