28. srpnja 2009.
Mjere u pletenju

Kada već imamo ispleteni probni uzorak, ne preostaje nam ništa drugo nego izračunati koliko očica moramo nametnuti na igle. Da bi nam opleteno kasnije dobro pristajalo, neophodno je uzeti točne mjere tijela. Najbolje je da vam u tome netko pomogne, pogotovo što je neke od mjera uistinu nespretno sama uzimati, recimo mjeru od ramena do ramena ili dužinu ruke od pazuha do zapešća. Sve uzete mjere dobro je ne samo zapisati na komad papira, već i uz shematski prikaz tijela.


Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic  
1. opseg prsa, mjeriti na najširem dijelu
2. dužina od polovice leđa do zapešća, sa lagano savijenom rukom u laktu. Ovu mjeru obično zamjenjujem mjereći dužinu ruke od vrha ramena do zapešća.
3. duljina leđa od vrata do linije struka
4. širina ramena, mjeriti od vrha ramena do vrha ramena
5. duljina ruke od pazuha do zapešća.
6. opseg ruke na najširem dijelu
7. dubina rukava, mjeriti od vrha ramena do ispod pazuha
8. opseg struka
9. opseg bokova, mjeriti na najširem dijelu
Na slici nije prikazano, ali poželjno je i izmjeriti opseg zapešća, duljinu od lakta do zapešća, opseg iznad bokova (ne moraju sve veste biti dužine do samih bokova, neke mogu biti i iznad), duljinu od struka do bokova, opseg neposredno ispod prsa, opseg vrata i dubinu vratnog izreza.

Ako do sada još niste pleli po mjeri, dobra ideja je izmjeriti neki pleteni komad odjeće koji imate u svojoj garderobi, rado nosite i za koji ste sigurni da vam dobro stoji. Preporuka je da izmjerite jedan prsluk, jedan pulover ili džemper i jedan kardigan ili vestu na kopčanje. Sa ove  stranice možete si isprintati skice uz koje onda zapišite preporučene mjere po strelicama.Vidjet ćete da će mjere biti različite i u različitom stupnju će odstupati od stvarnih mjera vašega tijela. Odstupanje kod prsluka će biti manje nego kod pulovera, dok će veste na kopčanje biti najkomotnije. Te veličine ovise upravo o načinu nošenja pojedinih pletenih komada, dok prsluk obično nosimo na neku bluzu ili košulju, vesta na kopčanje je zadnji sloj odjeće, pa je stoga i najkomotnija.Odstupanje gotove pletenine od stvarnih mjera tijela u engleskom jeziku se definira kao "ease", dok bi u hrvatskom jeziku mogli govoriti o stupnju komotnosti ili ugodnog nošenja. Dok se prsluci pletu vrlo blizu stvarnim mjerama, puloveri mogu biti pleteni da prijanjaju uz tijelo, da samo prate liniju tijela ili poput vesti na kopčanje da budu vrlo komotni, znači  s najvećim odstupanjem od stvarnih mjera.
Koliki će biti stupanj komotnosti ne ovisi samo o vrsti odjevnog predmeta koji pletemo, već je i prilično definiran debljinom niti kojom ćemo plesti. Nekako je opće pravilo da se debljim nitima pletu komotniji komadi odjeće, recimo teške veste, veste na kopčanje ili jakne i kaputi, jer teško da bi i savršeno građena žena dobro izgledala u tijesno prijanjajućem džemperu pletenom debelom vunom na iglama br. 6. Za veste koje prate liniju tijela preporučaju se tanje niti i manji broj igala. O tome treba voditi računa i kada mjerite svoj omiljeni komad pletenine, nikako nemojte uzimati mjeru na mašinski pletenoj trikotaži koja se uobičajeno radi vrlo tankim nitima, ako vam je namjera plesti vuneni džemper, recimo iglama br.3,5 ili većima.
Kada odlučite koliki će biti stupanj prijanjanja vašeg pletiva uz tijelo, a prije nego krenete nametati očice, vodite računa da se treba dodati sljedeći broj centimetara na stvarne mjere tijela:
- vrlo tijesno prijanjanje uz tijelo ......... točne mjere tijela
- praćenje linije tijela ......................... 2,5 - 5 cm
- standardno komotno pletivo .............. 5 - 10 cm
- vrlo komotno pletivo ....................... 10 - 15 cm ili čak i više ako je riječ o debelim jaknama ili kaputima
Što se pak duljine pletiva tiče odredit ćete ju tako da za pletivo duljine do bokova dodate barem 15 cm od struka, a za tuniku 28 cm. Duljinu je ipak najlakše odrediti da sami izmjerite od struka koliko želite dugačko pletivo.

Problem komotnosti pletiva posebno je izražen kod pletenja rukava i izrade rukavnih izreza. Savršeno ispleteni pulover postaje nenosiv ukoliko nam rukavi onemogućavaju normalan pokret ruke, bilo da smo iskrojili previše uski rukav ili rukavni otvor s nedovoljnim brojem redova.

Sada kada smo uzeli mjere tijela, odredili koliko komotno pletivo želimo isplesti (naravno odluka ovisi o modelu koji ćemo plesti i vrsti prediva koje ćemo koristiti) i napravili probni uzorak, ne preostaje nam drugo nego početi računati i napraviti svoj jedinstveni kroj odjevnog predmeta.

 
napisala Roman Tales, 18:54 ¤ Permalink ¤


0 Comments:


Objavi komentar

~ back home
eXTReMe Tracker