30. srpnja 2009.
Strukiranje pletiva

Za nekoga tko je godinama pleo ravno od bokova prema izrezu za rukave, oduzimanje očica prema struku i kasnije dodavanje prema prsima je značajna promjena u stilu pletenja. Ne samo da se mora paziti na raspored oduzimanja i kasnije dodavanja, već i uzorak pletenja treba uklopiti s tim oblikovanjem pletiva.

Netko se može s pravom pitati koliko je to oblikovanje uopće potrebno, ali ukoliko niste manekenski vitke, malo oblikovanja prema struku neće vam biti na odmet. Glavna zamjerka onih koji ne vole nositi ručno rađenu pleteninu je upravo to da ih čini debljima nego jesu, da si izgledaju glomazno u pletenini, pogotovo ako su uzorci s pletenicama ili vrlo reljefni, a one koji imaju i koji kilogram viška ubijeđene su da  ručno opleteni džemper nikako nije za njih. Nije im za zamjeriti, gotovo u svim časopisima manekenke koje nose džempere su izuzetno vitke, sve i jedan džemper im dobro stoji i do sada sam svega nekoliko časopisa pronašla namijenjenih punijem stasu (najsimpatičniji mi je bio jedan engleski u kojima je sve modele nosila glumica Dawn Fench). Američke publikacije nastoje razbiti tu predrasudu da pletenina nije za punije žene i suprotno uvriježenom mišljenju da se vrećastom pleteninom trebaju pokriti nedostaci punijeg stasa, svi modeli su krojeni, pogotovo prema struku. Čak i neznatna korekcija pletiva oko struka čini čuda što se tiče pristajanja pletiva i daleko bolje pristaje čak i onima koje su uvjerene da je bolje komotnim pletivom pokriti nesavršenu figuru.


Na prosječnom ženskom tijelu razlika u širini bokova i struka je nekih 20-tak centimetara; naravno, postoje odstupanja od tog prosjeka, neke imaju naglašeniji struk, neke manje naglašen, ali opće pravilo je da se za oduzimanje prema struku skida po 2,5 -3 cm sa svake strane pletiva, što ukupno daje oduzimanje od 10 - 12 cm. Ako netko želi napraviti veće oduzimanje prema struku, tada je preporučljivo umjesto oduzimanja sa strane raditi oduzimanje unutar pletiva. Kao što krojačice na haljinama ili bluzama daju oblik ušicima, tako se i na pletivu može napraviti oduzimanje, skidajući očice prema struku, vertikalno ispod obje strane prsiju.

Prije nego se upustim u matematičko izračunavanje oduzimanja, za one koje vole plesti opuštenije i ne razmišljati previše o redovima, brojanju, dodavanju i oduzimanju, postoje i načini za jednostavnije postizanje strukiranja. Jedan od načina je plesti dio oko struka tanjim iglama od onih kojima ste pleli do struka. Prijeđete li na manje igle, normalno možete nastaviti i s pletenjem uzorka kojeg ste odabrali, a kako ga radite s manjim brojem igala, širina pletiva će biti manja. Nakon struka ponovno prebacite na veći broj igala i nastavite plesti prema prsima. Ovim načinom mogu raditi samo one koje inače mekano pletu, imaju "lakšu" ruku i ne zatežu jako očice pri pletenju. Pletete li vrlo čvrsto očice, prelaskom na manji broj igala može se dogoditi da dobijete prečvrsto pletivo koje jednostavno neće lijepo izgledati.
Drugi način postizanja strukiranja bez oduzimanja je kombinacija pletenih uzoraka na način da upravo u predio oko struka ubacite neki od rebrastih ili patent bodova ili uzorke s pletenicama koji sami po sebi imaju tendenciju da skupe očice (20 očica pleteno bodom pletenica je daleko uže od 20 očica pletenih glatkim bodom).

Na kraju, ostaje nam računanje ... Recimo da smo na našem pletenom probnom uzorku dobili da 20 očica pletenih u 29 redova daje kvadrat veličine 10 x 10 cm. Za žensku veličinu 42 standard je opseg prsa od 96 cm, struka 78 i bokova 102 (Burdine mjere). Primjera radi, neka naš model bude krojen uz bokove, s 3 cm odstupanja od struka i jednako toliko na prsima (tzv. ease - komotnost). Na bokovima ostavljamo da prijanja jer nećemo plesti pasicu, već pretpostavimo da se radi o jednom od sada modernih modela bez pletenja pasice. Znači mjere koje nas zanimaju su 99 cm na prsima, 81 na struku i 102 na bokovima. Za početak nećemo plesti u krug, već ćemo odvojeno plesti prednjicu i leđa, pa stoga sve veličine moramo podijeliti s 2 (49,5 - 40,5 - 51). uz malo matematike dobivamo da moramo nametnuti 102 (5,1 x 20 očica) očice za bokove, na struku (4,05 x 20 očica) moramo imati 81 očicu i na prsima (4,95 x 20 očica) 99 očica. Ako nam je od bokova do struka izmjereno 20 cm, barem 2 početna cm ćemo plesti ravno, a i predio oko struka ćemo plesti ravno barem 2-3 cm, znači oduzmimo od tih 20 cm 3 cm (2 početna i jedan do struka) i na 17 cm pletiva moramo podijeliti 21 očicu - za jednostavnije računanje, 20 očica ćemo oduzeti, po 10 sa svake strane pletiva. 17 cm pletiva je 49 redova u pletenju, za postepeno oduzimanje, trebali bismo tih 10 očica oduzimati po jednu svaki 4,9 red. Ako zaokružimo taj broj na svaki 5 red onda nam je situacja sljedeća:
- nametnuti 102 očice
-plesti 6 redova 102 očice
- oduzimati po jednu očicu sa svake strane pletiva svaki 5 red 10 puta
- plesti 6 redova 82 očice
Nakon što smo riješili problem oduzimanja prema struku ostaje nam problem vraćanja, odnosno dodavanja očica natrag da bismo postupno došli na broj očica potreban na prsima. Moramo dodati 17 očica,  radi lakšeg računanja, dodavat ćemo po 8 očica sa svake strane pletiva. Do rukavnog izreza imamo 18 cm od mjesta na kojem smo stali, znači moramo dodati po 8 očica sa svake strane u 52 reda. Svaki 6 red dodat ćemo po jednu očicu sa svake strane i još 4 reda plesti 98 očica. Nakon toga treba početi s oduzimanjem za rukavni izrez. Izrada rukava traži detaljnije pripreme, ne samo u pletenju, već se i ja moram pripremiti da bih vam pokazala kako najjednostavnije izraditi rukav koji savršeno pristaje.

Imate li probni uzorak, a računanje vam se čini previše komplicirano, internet vam pruža i daleko jednostavnije rješenje. Dovoljno je da na ovoj stranici utipkate svoje mjere i podatke s vašeg probnog uzorka i pritisnete tipku submit. Istog trenutka dobit ćete ukupni broj očica koje trebate plesti, oduzimati i dodavati; jedino vodite računa da se radi o ukupnom broju očica, znači, podijelite s 2 pletete li odvojeno prednjicu i leđa.

 
napisala Roman Tales, 18:53 ¤ Permalink ¤


0 Comments:


Objavi komentar

~ back home
eXTReMe Tracker