1. studenoga 2009.
Laziogate

... ili seks skandal u Rimu

 

Protekli tjedan, politika Italije ponovno je začinjena jednim seks skandalom. Prvi čovjek Lazija, predsjednik regije, Piero Marrazzo, 27.10. podnio je neopozivu ostavku, nakon što je punom snagom buknuo požar skandala radi njegovih susreta s brazilskim transeksualcima na sjeveru grada. Za cijelu ovu priču najmanje je važno da li je Marrazzo plaćao seksualne usluge ženama ili muškarcima, kao privatna osoba mogao je raditi što je htio, ali Marrazzo je javna osoba na važnom položaju i neoprostivo je da se doveo u situaciju u kojoj su ga počeli ucjenjivati. Činjenica ostaje da se sada moraju provjeravati sve odluke donesene u proteklom periodu jer ostaje mogućnost da su neke od njih donesene pod pritiskom, a ne na korist regije.
Kao i uvijek kada na površinu političke žabokrečine ispliva ovako sočni skandal, novinski stupci i najozbiljnijih novina se počinju puniti intervjuima dojučerašnjih anonimaca, u ovom slučaju viadosa Brende, Natalie i drugih, koji su se zadnjih 7 godina susretali s predsjednikom regije,  još otkako je bio novinar RAI. Njegova politička karijera je i započela nakon uspješnog vođenja emisije "Mi manda RAI 3", koja za temu ima ispravljanje nepravdi učinjenih običnom građaninu, bez obzira da li su mu povrijeđena prava potrošača ili uskraćena prava koja mu inače zakonom pripadaju. Tako je i Marrazzo na valu uspjeha te emisije, "uvijek na usluzi građanima" kako je naglašavao, zasjeo na položaj predsjednika regije Lazio. Snažna identifikacija s njegovim TV likom zasigurno je pomogla njegovom izboru. Sliku borca za prava malih ljudi, uljepšavala je i obiteljska slika, brak sklopljen prije 4 godine s novinarkom RAI 3, s kojom ima i 8-godišnju kćer, uz dvije kćeri iz prvoga braka.
Skandal je izbio na površinu kada su uhapšena četvorica karabinijera koja su ucjenjivala Marrazza postojanjem kratke snimke na kojoj se vidi da je u društvu viadosa bez odijela i kravate. Istraga pokazuje da su ta četvorica imala dobro uhodani scenario dojava i uleta u stanove viadosa, a sjekira u med im je trebala upasti kada su naletjeli na predsjednika regije Lazio. Sve što je Marrazzo poduzimao nakon njihovog upada u želji da sačuva ugled ili poziciju, svjetlosne je godine daleko od slike nepokolebljivog borca za pravdu malog čovjeka. Politička moć svima, prije ili kasnije, udara u glavu.
Većina tog običnog svijeta koja je za njega i glasala, nadajući se da će napraviti reda u regiji i voditi računa o onima koji su ga izabrali, a ne o vlastitoj dobiti, uopće mu ne zamjera njegovu spolnu orijentaciju, niti je šokirana time što je zadovoljstvo tražio u naručju viadosa. Ali, ako se uzme u obzir da je Italiju pogodila recesija i da su mnoge obitelji prisiljene stezati remen i tražiti jeftiniju kupovinu po tržnicama i hard discount trgovinama, kada su zaposlenja nesigurna, a ugovori se ne obnavljaju, kada mladi s fakultetskim diplomama rade za 600-700 euro mjesečno, onda čitati kako Marrazzo plaća usluge viadosa 3-5.000 euro po susretu postaje i njihov problem i izaziva ljutnju. Legitimno je pitanje koliko zapravo plaćamo te političke pijavice kada bez problema plaća tolike svote za jedan susret, k tome zajedno sa suprugom otplaćuje kredit za stan kupljen za 1,3 milijuna eura, alimentaciju za dvoje djece iz prvog braka i sigurno ne ide jednom tjedno u kupovinu u potragu za jeftinijim deterdžentom.
Kako su transeksualci poprilično intervjuirani, doznali smo i da je Marrazzo na svoje susrete išao sa službenim vozilom i vozačem koji je čekao u parkiranom autu 20-tak metara od zgrade susreta. Navodno time nije učinio nikakav prekršaj jer auto i vozač su mu na raspolaganju 24 sata dnevno za sva kretanja, znači tim autom može i u šoping, po dijete u školu ili po potrebi na seksi čvenk. Isti onaj Marrazzo koji je u pravičnoj ljutnji znao kritizirati trošenje državnog novca na štetu običnog čovjeka, nije vidio nikakav problem što ga službeni auto vozi na sasvim privatnu aktivnost.
Kada se dotični filmić pokušao prodati na tržištu informacija (čitaj: žute štampe) čak se Berlusconi osjećao pozvanim nazvati ga i obavijestiti koja agencija nudi taj film na prodaju, tako da ih može kontaktirati i ponuditi da ga sam otkupi. Krasan savjet prvog čovjeka Italije! Srećom, pokušaj nije uspio, karabinijeri ucjenjivači su uhapšeni i iako je do zadnjega ponavljao da je žrtva, Marrazzo je ipak dao ostavku. Po meni, ostavku je dao jedino i isključivo s nadom da će na taj način prestati plima natpisa o njemu i njegovom seks skandalu. Kao i uvijek kada se ovako nešto desi oni "moraju prvenstveno misliti na svoju obitelj, koja im je na prvom mjestu". U jadnom pokušaju da da neki smisao svemu što mu se dogodilo Marrazzo je govorio i o "trenutku vlastite slabosti" , koji bi trebao ostati u sferi privatnog života i kao objašnjenje bi se i moglo uzeti u obzir da mu taj trenutak nije trajao zadnjih 7 godina.
Uglavnom, kao posljedica ovog skandala, pored ostavke ostalo mu je i narušeno zdravlje, manifestira cijeli niz psihosomatskih simptoma, radi kojih su njegovi bliski suradnici i obitelj zabrinuti. Govori se i o mogućnosti povlačenja u samostan Montecassino, gdje bi barem privremeno našao svoj mir.(?!)  Njegova supruga, koju je kao novinarku dopala neugodna dužnost da u noćnim vijestima čita najave naslovnica sljedećeg dana o skandalu čiji je protagonist njezin suprug, bila je u totalnom mraku svega što se s njime dešavalo u zadnja 3 mjeseca. Nakon prvotnog šoka, odlučila je ostati uz muža i dati mu svoju podršku, što je u državi poput Italije, dočekano sveopćim odobravanjem. "Ostati uz svog mušarca pod svaku cijenu", "staviti obitelj na prvo mjesto", "ljubav koja prevazilazi svaki problem", "znati oprostiti slabosti" i sl. moglo se čitati u člancima i komentarima. Ne vjerujem da mu je išta oprošteno! Nema te žene koja će samo tako prijeći preko skandala i poniženja, laži i prijevare, trenutka slabosti koji traje 7 godina. Žena je jednostavno donijela zrelu odluku kako nema smisla dotući političkog mrtvaca s kojim dijeli zajedničke hipoteke, već mu treba pomoći da izađe živ iz nevolja u koje se upetljao. Sigurna sam da će mu račun ispostaviti prije ili kasnije.

Na kraju, postavlja se pitanje imaju li uistinu seks skandali ikakve veze s političkim obavljanjem dužnosti? Nije li on mogao biti dobar predsjednik regije bez obzira na povremene susrete s viadosima? Po meni, čovjek koji uspješno laže sam sebe o vlasitoj spolnoj orijentaciji, koji svakodnevno laže svojoj supruzi tokom sve 4 godine bračnog staža, vrlo uspješno može lagati i biračkom tijelu. Čovjek koji bez problema troši tisuće euro na svoje seks susrete, nema realan odnos prema novcu i ne zna što znači živjeti od početka do kraja mjeseca, kao oni koji su ga na taj položaj izabrali. Administrirati novce regije ne može onaj koji ne vidi ništa loše u tome da službenim autom u pratnji vozača, ide zadovoljiti svoje "trenutke slabosti", jer tog vozača, taj auto i gorivo plaćaju porezni obveznici. Definitivno ne može donositi racionalne odluke, niti se može vjerovati u odlučivanje na opću dobit, nekoga tko se dozvoli ucjenjivati, bez obzira što je povod ucjenjivanju. Najgore od svega je što mi se čini da svi od reda zaboravljaju, pri tome mislim na novine, ali i sasvim obični svijet, da je predsjednik regije plaćao seksualne usluge (na stranu što je prostitutka u ovom slučaju muškarac, svejedno je riječ o prostituciji), a prostitucija je kriminalno djelo u ovoj državi - već samo to je bilo više nego dovoljno da se zatraži njegova ostavka.

 
napisala Roman Tales, 18:37 ¤ Permalink ¤


0 Comments:


Objavi komentar

~ back home
eXTReMe Tracker