31. siječnja 2010.
Zašto volim Ravelry?

U zadnje vrijeme, kad god se upoznajem s nekim tko plete ili hekla, obavezno je i pitanje: "Jesi na Ravelryju?" Ako je odgovor pozitivan, razmijenimo nickove, ukoliko nije, slijedi tumačenje što je Ravelry i kako se učlaniti u tu beta globalnu zajednicu onih koji pletu, heklaju, predu ili se općenito bave nekim tekstilnim hobbyjem.

Nakon učlanjenja neki ostaju razočarani, uvjereni da se radi samo o još jednom u nizu foruma koji se bave vunom i iglama, ali Ravelry je daleko više od običnog foruma. Unutar Ravelryja veliki je broj grupa organiziranih po temama, od kojih neke blage veze nemaju s pletenjem ili heklanjem.  Regionalne grupe povezuju članove iz pojedinih zemalja (i velikih svjetskih gradova) s brojnim korisnim lokalnim informacijama o trgovinama, rasprodajama, sajmovima i susretima, uz mnogo praktičnih savjeta za one koji se ne snalaze s engleskim. Tematske grupe su jako brojne, a neke od njih najmanje imaju veze s pletenjem, dapače, obrađuju teme na kojima su nerijetko vrlo podijeljena mišljenja. Najbrojnije su ipak grupe koje imaju veze s ručnim radom, pa je svakom članu od volje hoće li se pridružiti onima koji pletu samo džempere, čarape, onima koji sami predu vunu, onima koji pletu baš određenim brandom vune, yarn snobovima koji pletu samo predivom vrhunske kvalitete ili grupi upravo suprotnih koji pletu isključivo jeftinom sintetikom, grupi onih koji pletu ili heklaju čipke, ljubiteljima pletenica, onima koji pletu modele iz Vogue ili nekog drugog časopisa ... u skoro 10000 grupa baš svatko može pronaći i neku grupu za sebe, a ako ju i ne pronađe uvijek može osnovati novu.


U osobnom panelu na Ravelryju svaki član može napraviti upload slika vlastitih projekata s pojedinostima od vrste i imena vune, broja igala i modela po kojem je radio, procesa rada i komentara, eventualnih preinaka i napomena, do popisa literature koju posjeduje, slika zaliha vune (kod mene je ta rubrika uvijek prazna, nemam baš ništa u vidu zaliha), spiska radova koje ima namjeru napraviti i onih koji su mu favoriti među tuđim radovima ili uzorcima koji su u arhivi. Neki članovi ovaj vid organizacije vide vrlo korisnim, ali meni osobno, najkorisnija je opcija favorita. Svaki put kada vidim nešto što mi se posebno dopada, bilo u arhivi uzoraka, bilo među tuđim radovima, dodajem u svoj spisak favorita, što mi kasnije olakšava potragu za uzorcima i inspiracijom.
Ravelry nevjerojatno olakšava potragu za free uzorcima. Dok je prije Ravelryja trebalo pretraživati more stranica i blogova, danas je dovoljan jedan click na tag ili ukucati u tražilicu što se želi plesti i dobiti izlistane free uzorke ili uzorke ponuđene na prodaju. Kada sam nedavno trebala odlučiti kakvu kapicu želim plesti mužu, Ravelryjeva baza podataka bila je nepresušni izvor, barem još tri kapice čekaju na svoj red za pletenje.


No, od svega su, po mom mišljenju, najkorisnija iskustva drugih vezana uz određeni uzorak ili određeno predivo. Gotovo svaki prikazani projekt nosi sa sobom i recenziju vune i modela. Kada poželim kupiti neku novu vunu, vrlo je korisno pročitati što drugi imaju o njoj za reći, pogledati kako izgleda opleteni odjevni predmet, kako "nosi" uzorak određena vuna. Nedavno sam poželjela kupiti jednu šatiranu viskozu (Azzurri od Jarola), koja je u štrenici prekrasno djelovala; brzinsko pretraživanje Ravelry projekata rađenih upravo tom bojom, odgovorila me od kupovine, nimalo mi se nije dopadalo kako izgleda opletena. Neke od vrlo modernih vuna su poprilično skupe, pa prije nego se odlučim za kupovinu vune koja košta 7-8 euro po 50 gr, dobro je znati što drugi misle o njoj i kako uopće opletena izgleda. Izuzetno su korisne i preinake ili opaske vezane uz određeni model, pogotovo kad se otkrivaju greške u uzorku. Izuzetno vješte pletilje (i pletači jer postoje i grupe muškaraca na Ravelryju) modificiraju original čineći ga ili boljim, ljepšim ili jednostavnijim za pletenje i onda nesebično dijele svoje iskustvo s pletačkom zajednicom u vidu opaski uz svoje projekte.
Ponekad u nekom od časopisa naiđem na model koji mi se toliko dopadne da već istog trenutka poželim kupiti vunu i nametnuti očice. Kao što je svima poznato, manekenke koje te modele u časopisima nose su izuzetno vitke, tako da im svi modeli više nego dobro pristaju, čak i kada se radi o džemperima pletenima od izuzetno debelih vlakana iglama br 8. Jednako im dobro stoje i svi krojevi, bez obzira na širinu i dužinu, spuštenih rukava ili ranglan, strukirana ili vrećasta pletiva ... ali što je sa nama koje nismo manekenke i koje nemamo standardne mjere? Što sa ženama koje su recimo velikog poprsja i uskih ramena ili s onima, koje poput mene, imaju široka ramena i mala prsa? S onima koje imaju trbuščić ili široke bokove? S onima koje imaju i koji kilogram viška? Ravelry je upravo za, nazovimo,  normalne žene (što ne znači da modele u časopisima smatram nenormalnima), idealno mjesto provjere kako modeli iz časopisa zapravo pristaju uz različite tipove tijela. Nevjerojatna je razlika vidjeti isti model na različitim tijelima, u različitim veličinama i opleten različitim predivima, od slike u časopisu. Koji puta izgleda kao da se radi o različitim uzorcima koliko su razlike gotovog pletiva velike. Koliko god bio savršeno opleten nečiji džemper, na kraju, pri pogledu na sliku, bez imalo zlobe, zaključak je da jednostavno ne pristaje onome tko ga nosi i nemam razloga vjerovati da bi meni bolje pristajao ako se radi o ženi koja je građena slično meni. Moram priznati da mi je pretraživanje gotovih tuđih projekata na Ravelryju otvorilo oči na određeni način. Nije najvažnije opletenim džemperom pokazati vlastitu vještinu, koliko je važno da opleteni džemper savršeno pristaje! Uzalud sva vještina ako u opletenom na kraju loše izgledaš, ako pletivo potencira vlastite slabe točke, umjesto da ih vješto prikriva. Upravo ta mogućnost provjere kako neki model iz knjige ili časopisa izgleda na stvarnim ženskim tijelima mi je najmilija na Ravelryju.


Obzirom koje su cijene knjiga i časopisa, prije svake kupnje dobro je provjeriti i što u nekoj knjizi uopće ima i kako ju drugi ocjenjuju, koliko im je uopće bila korisna kao izvor ideja ili pomoć u usavršavanju tehnike. Ne nude sve online trgovine mogućnost da se pogleda u unutrašnjost knjige (niti amazon nema tu mogućnost za sve knjige), pa prije troška od 20-tak euro nije na odmet pogledati kupuješ li mačka u vreći. Naslovnica ponekad obećava jedno, a u unutrašnjosti nađeš nešto posve drugo. Obzirom koliko dugo pletem, nemam volje trošiti novac na knjigu sa pletenim šalovima ili jastucima, jednako kao što ne volim knjige s pisanim uputstvima, gdje za jedan džemper trebam čitati 4-5 stranica uputstava ili za jedan heklani cvijet trošiti najprije par sati vremena da shvatim sve kratice. Za one koji se izgube u tumačenjima ili shemi, Ravelry je i mjesto gdje će sasvim sigurno dobiti pomoć iskusnijih od sebe, bez obzira radi li se o tehničkom pitanju ili savjetu o izboru vune, radi li se o uzorku iz japanskog časopisa ili nepoznatom simbolu na shemi.

Moj posljednji projekt koji sam pokazala na Ravelryju je jedna torba ukrašena heklanim cvjetovima, a ideja je pronađena u jednom od japanskih časopisa. Mislila sam najprije ukrasiti torbu vezom, ali ovo sintetičko platno je takvo da jako otežava rad iglom. Upravo zato je  jako dobro i izdržljivo za čuvanje vune, igala i kukica i ostalog potrebnog za rad, kada moja prijateljica krene na pletačke susrete u svom gradu. Boja na slici nije u potpunosti vjerna originalu, ali ne znam kako gore ispada, uz flash ili uz dnevnu svjetlost oblačnog dana (kakvi su svi zadnjih mjesec dana).
 

 
napisala Roman Tales, 18:17 ¤ Permalink ¤


0 Comments:


Objavi komentar

~ back home
eXTReMe Tracker