24. veljače 2010.
Big blue 2010

Prije nekoliko godina, jedan kolega moga supruga, dobio je vrlo poželjan premještaj po službenoj dužnosti u Bruxelles, diplomatsku delegaciju Italije pri EU. Ugodno radno okruženje, više nego dobro plaćeni posao, stanovanje u lijepom kvartu, reklo bi se idila, a njegova supruga nije izdržala niti par mjeseci, vratila se u Italiju i ostavila ga samog da odradi svoj mandat. Kada sam saznala razloge njenoga odlaska, jedina misao mi je bila da se radi o krajnje razmaženoj osobi koja traži kruha preko pogače. Naime, ona je otišla iz Belgije jer nije više mogla podnositi kišu! Svakodnevna kiša je počela djelovati na njeno raspoloženje i od normalne i aktivne žene počela se i sama razvlačiti poput kišne gliste bezvoljna za bilo što. Nakon kišovitog prosinca, siječnja i na kraju veljače u kojoj svakodnevno pada kiša, nekako ju bolje razumijem ... Kiša ove godine je potpomogla da se moj siječanjski blues protegne i na veljaču, uglavnom zato što mi onemogućava da boravim vani, a stalni boravak u zatvorenom samo povećava osjećaj tromosti, usporenosti i totalne neučinkovitosti. Navečer nabacim slušalice na uši, odaberem nešto na streamingu ili neku od kostimiranih drama i brojim kvadratiće na heklanim trakama mojih zavjesa u nastajanju. Kukica br 0.60 i konac br 50 baš i nisu najlakši za rad kada ti vid počinje slabiti, ali konac sam prilično davno kupila i sada ga na neki način moram potrošiti.
Zelena vesta još uvijek čeka da uhvatim inspiraciju za zadnjih par redova. Preračunala sam se pri kupovini i potrajalo je dok sam otišla kupiti još jednu štrenicu (srećom pronašla sam istu seriju boje). Kada je nedavno Interwave ponudio veliki popust na svoja izdanja, nabavila sam si vrlo koristan vodič "Yarn requirements" ili "koliko vune mi treba" u slobodnom prijevodu. Unutar njega izlistane su potrebne količine vune u metrima za rukavice, kape, šalove, veste i džempere, obzirom na veličinu gotovog pletenog predmeta. Npr. želite li plesti džemper kojem će širina prsa biti 100 cm, a na vuni koja vam se dopada stoji da ćete dobiti 16 očica na 10 cm, po ovom vodiču trebate kupiti 1069 metara vune (jednostavno podijelite ovaj broj s brojem metara u štrenici). Ove metraže vrijede uglavnom za glatki bod ili bod s čipkanim uzorcima, za uzorke s pletenicama preporučljivo je kupiti koju štrenicu viška.

Nedjeljno popodne provela sam u razgledavanju izložbe "Boldini i talijanski impresionisti u Parizu" u prostoru Chiostro del Bramante u blizini Trga Navona.
Kao i uvijek fotografiranje je bilo zabranjeno, a jednako toliko i nemoguće radi broja posjetitelja, pa ako nekoga zanima izložene radove može pogledati ovdje.
Nakon odgledane izložbe, koja nam se izuzetno dopala, šetnjom smo prošli preko Trga Navona koji je nedjeljom uvijek pun neotkrivenih talenata u vidu slikara, svirača, mađioničara ... Lokali baš i nisu bili puni posjetitelja, jednako kao ni trgovine. Rim je oduvijek poželjna turistička meta, ali itekako se osjeća kriza zadnjih godinu dana. Ne samo da je opao broj turista, već i oni koji dolaze daleko manje troše.

Jučerašnje poslijepodne proveli smo na rimskom sajmu nautike "Big blue". Dok je moj muž fotografirao brodice,  ja sam rastreseno promatrala posjetitelje, nehotično prisluškivala njihove razgovore:
 "Baš sam se pitao kako to da Lino nije došao. Je li istina da sam se pitao?", obratio se svojoj pratilji, koja je odobravajući klimala glavom. "Kada evo i vas ovdje! Znao sam da ovakav sajam ne može proći bez tebe. Planiraš mijenjati brod?" ...
A onda me u jednom trenutku uhvatila nelagoda, posljedica trenutka spoznaje da nikako ne pripadam na to mjesto. Moje zimsko bljedilo nasuprot preplanulim licima žena koje su pratile "morske vukove" u potrazi za novim morskim igračkama, moji zaobljeni bokovi nasuprot njihovoj mršavosti osušenih haringi, moja anonimna svijetloplava jakna kupljena za male novce u Nizozemskoj nasuprot brandovima i simbolima u vidu krokodila, morskih pasa i pingvina (ok, izmišljam, ali svi ti brandovi uvijek imaju nekakvu živinu kao simbol), moj ručno pleteni džemper nasuprot tamnoplavom kašmiru s bijelom košuljom ispod (to mora da je casual stajling za ovakve prigode) ... k tome, lupilo me da bih u tom paviljonu za jednu jeftiniju jahtu trebala prodati sve nekretnine u Hrvatskoj i sve u Italiji i vjerojatno još uzeti nešto malo kredita. Srećom, taj trenutak me vrlo brzo prošao, krenula sam u potragu za idealnom barkom kojom bismo mogli lagano ploviti od uvale do uvale i poprilično se zabavila.
Najprije mi je jedna mlađahna hostesa očistila prsten do visokog sjaja, usput objašnjavajući zašto će mi ta biopolirajuća krema (koja nimalo ne zagađuje, predivno miriši i toliko je bio da ju valjda možeš i jesti), promijeniti život i način čišćenja. Vjerujem da su one preplanulih i zategnutih lica, bez problema plaćale 20 euro za tu magičnu kremu kojom će im FIlipinke laštiti metalne predmete po kući. Ostala je u nevjerici kada sam joj rekla da joj se zahvaljujem na čišćenju prstena, ali mi ni na kraj pameti nije plaćati sredstvo za čišćenje skuplje od kreme za lice.
"Stvarno nećete kupiti?", pitala je čudeći se.
"Stvarno neću", odgovarala sam s osmijehom, "znaš, mojim slavinama najbolje čini alkoholni ocat za 50 centi po litri".
Šećući kroz paviljone sakupila sam i priličan broj olovaka, privjesaka, kapa, blokića, uspjela sam isprobati i jedan "savršeni, medicinski, odobren od ministarstva, neponovljivi, jedinstveni itd." madrac, "kojega ćemo vam personalizirati nakon besplatnog pregleda kod našeg osteopate" (nisam mu imala srca reći da me osteopati ni najmanje ne impresioniraju). Pitala sam blagoglagoljivog prodavača gdje mu je prodajni salon, a kada mi je rekao da nemaju salon, nego dolaze u kuću na poziv, razišli smo se uz obećanje da ću ih "svakako nazvati". Pred sam kraj obilaska naišla sam i na štand proizvođača maslinovog ulja iz okolice Viterba gdje sam kušala posebno i fantastično dobro ulje! Aromatizirana maslinova ulja mi nisu nepoznanica. I sama radim ulje aromatizirano bosiljkom, ljutom papričicom i suhim rajčicama, ali ovo aromatizirano limunom i narančom je nešto posebno i sasvim drugačije. Gospođa na štandu nam je rekla da su započeli s tom proizvodnjom obnavljajući starinske recepture. Ulje nije aromatizirano nakon proizvodnje, kao što je to uobičajeno, već se istovremeno s maslinama u prešu ubacuju i limuni, naravno biološki, bez tretmana na kori nakon berbe i kasnije u separatoru ostaci limunovog soka odlaze zajedno s tamnom vodom. Konačni rezultat je ulje s delikatnim okusom limuna, bez traga kiselosti, ali s onom fantastičnom aromom koju osjetite trljajući koru domaćeg limuna među rukama. Od ove godine započeli su i proizvodnju ulja s narančama (još nisu niti etikete proizveli za tu verziju) i obje verzije ulja su mi se toliko dopale da sam ih nakon kušanja jednostavno morala kupiti. Cijena ovoga ulja je nešto viša od uobičajene, dok ta zadruga ulje prodaje po nekih 7 euro za litru, aromatizirano ulje se prodaje u bocama za 14 euro. Meni se ta cijena nije činila pretjerano visokom, pogotovo ne u svjetlu činjenice da kod nas uz obalu prodaju ulje u plastičnim bocama za daleko višu cijenu.
Carabinieri su na svom štandu predstavili aktivnost očuvanja podmorskih arheoloških nalazišta, prikazan je i rad na očuvanju okoliša i morske flore i faune, a u toku je bio i jedan znanstveni skup. Samo krajičkom oka sam bacila pogled na promotivni materijal na kojem je pisalo kako "more ne razdvaja, već povezuje narode koji žive na njegovim obalama". Lijepo i poetično, samo, ne moramo se baš tako jako povezivati da nam dolaze u naše vode ribariti, pogotovo nakon što su vlastitu obalu upropastili neumjerenim kočarenjem.
Moj muž i ja smo se zabavili na sajmu, iako smo primijetili da su ove  godine izlagači postavili plovila na način da onemoguće posjetiteljima s malo novaca i  puno znatiželje, da im kradu vrijeme razgledavajući. Zadnji puta, skoro svaki veliki, luksuzni gliser smo pregledali i iznutra, ovaj puta zadovoljili smo se samo sa škicanjem izvana. Pošteno rečeno, ionako nam nije namjera bila potpisati ugovor za kupovinu nekoga od izloženih plovila, već jednostavno dobiti predodžbu što tržište nudi i kako se kreću cijene, da bi mogli odrediti povoljnost cijene nekog polovnog plovila. Cijene tih velikih plovila nisu uvijek astronomski nedostupne, mnogi ih kupuju na leasing i na kredit, ali nije li bez veze kupiti brod za 50.000 euro i onda ga držati u luci jer za jedan đir od sat vremena navigacije treba barem 40 litara goriva potrošiti? Upravo zato, luke i lučice uz obalu su pune lijepih, velikih brodova, koje nositelji leasinga (vrlo rijetko vlasnici u punom smislu riječi) uglavnom koriste kao šatore na valovima ... unatoč slici života na visokoj nozi koju žele ostaviti, dok pod mjesečinom srkuću pićence izloženi pogledima prolaznika na obali.

 
napisala Roman Tales, 17:29 ¤ Permalink ¤


0 Comments:


Objavi komentar

~ back home
eXTReMe Tracker