8. veljače 2010.
Metalne kružne igle

Plesti sam naučila na običnim ravnim iglama, onima koje sam 1985. godine mogla pronaći u riječkim trgovinama. Aluminijske dugačke igle nevjerojatno su nepogodne za tzv. njemački način kojim ja pletem i koji sam naučila iz knjiga prevedenih s njemačkog. Uglavnom se pod kontinentalnim stilom ravnopravno podrazumijevaju njemački, istočnoeuropski (ruski) ili kombinirani način pletenja, koji se razlikuju po načinu izrade očica, ali im je zajedničko da se pri pletenju radna nit zahvaća iglom, dok se u engleskom načinu nit rukom nabacuje na iglu. Sjećam se da se moja mama kočila od smijeha gledajući me kako se borim s prvim redovima pletiva, odnosno "veslam" iglama po njenim riječima. Već nakon prvog džempera ostavila sam se standardnih igala i u potpunosti prešla na kružne igle, ravne igle uopće ne posjedujem niti znam njima plesti. Za kontinentalni način pletenja kružne igle su najbolji izbor jer čak i veliki komadi pletiva ne opterećuju ruke, već komotno leže u krilu, pogotovo ako se radi s debljom vunom koja traži veliki broj igala.

Moje prve kružne igle "Dural - extra" bile su slovenske proizvodnje i posjedovala sam sve brojeve od 2 do 6. U odnosu na kružne igle koje su se u to vrijeme mogle nabaviti smatrala sam ih apsolutno savršenima, bez obzira što su im se vrhovi nakon nekog vremena gulili i aluminij ispod zaštitnog sivog sloja u kombinaciji s vlagom ruku ponekad je sivkasto prljao svjetlije pletivo. Spojevi su im bili dovoljno dobro napravljeni da očice nisu previše zapinjale u prelazu s kabla na iglu, ali kablovi im nisu bili baš najbolji, prilično kruti i teški za izravnavanje. U istoj kategoriji kvalitete su i igle slovenskog proizvođača LIK, koje su čak bile pogrešno numerirane, pa sam uvjerena da radim iglama broj 4, na jednom džemperu dobila leđa veća od prednjice. Tek tada sam išla izmjeriti te igle kupljene kao igle br 4, da bih ustanovila da se radi o iglama za pola broja većima.
Negdje početkom 90-tih konačno su i u naše trgovine stigle Prym kružne aluminijske igle i u odnosu na one koje smo do tada mogli nabaviti bile su značajan iskorak u kvaliteti. Prym su solidne igle, ugodnih spojeva koji ne prave problema prijelazu očica, ne moraju se posebno gurati prema metalnom dijelu, ali plastični kablovi su uglavnom s velikom memorijom, tako da ih je preporučljivo prije upotrebe nakratko uroniti u vruću vodu da se odvrte. Cijena u Hrvatskoj im nikako nije povoljna. Zadnje sam jednog ljeta kupila po cijeni od 35 kuna, što je skoro 7 euro, a za te novce se vani mogu kupiti daleko bolje i kvalitetnije igle. Samo usporedbe radi, u većini engleskih online trgovina iste te igle se prodaju po cijeni ne višoj od 3 euro. U kategoriji jeftinih igala definitivno su najbolji izbor, pa su onima koji traže najjeftinije moguće igle, a da ipak posjeduju koliko toliko dobre karakteristike, Prymove igle solidan izbor (na slici je vidljiv jednak oblik Prym i Addi turbo igle). Nikako ne treba miješati Prym aluminijske igle s novom verzijom Prymovih inox express igala koje mnogi preporučaju kao solidnu jeftiniju zamjenu za Addi ili KnitPro igle. O povoljnosti cijene u odnosu na druge metalne igle uglavnom govore američki pletači, u europskim trgovinama se teže nalaze i nije tako velika razlika u cijeni u odnosu na popularne Addi igle. Ipak, uspijete li negdje pronaći Prym inox express igle, metalne i sa tamnim kabelom, svakako ih kupite odgovara li vam cijena jer su vrlo ugodne za rad i kabel je dovoljno fleksibilan i savitljiv da njime možete raditi i magic loop.

Otkako je i kod nas otvoren LIDL, na njihovim povremenim ponudama mogu se naći pakiranja od dvije kružne igle različitih brojeva, npr. 3 i 4 ili 3,5 i 4,5 za vrlo mali novac. (na slici su redom Addi, Prym i Lidl igle) I sama imam nekoliko njihovih igala, ali priznajem da mi služe isključivo kada moram privremeno skinuti pletivo sa igala na kojima pletem. Kabel im je vrlo krut i ponekad je spoj s iglom tako loš da pletivo na prijelazu zapinje, a nema veće frustracije nego stalno gurati očice preko te prepreke. Jedan par tih igala sam doslovno bacila koliko su očice zapinjale u spoju, a drugi par istoga broja još uvijek ponekad koristim kao držač očica, tako da je s tim iglama pomalo lutrija, mogu biti zadovoljavajuće, a možda ćete ih morati baciti. U svakom slučaju jedina prednost im je više nego niska cijena, 1 euro po paru igala. Za razliku od kružnih igala isplati se kupiti pomoćne igle za pletenice ili set igala od 5 komada koje će služiti isključivo kao pomoćne igle pri završavanju kapica npr, ako niste vični magic loop tehnici ( za pletenje čarapa nisu najsretniji izbor jer ima i daleko boljih).

U kategoriji metalnih kružnih igala podijeljena su mišljenja o tome koje su najbolje. Kao prvo, metalne kružne igle nisu pogodne za one koji rade jako labavo, niti za one koji tek počinju učiti plesti, jer im je odlika izuzetna glatkoća radi koje očice doslovno klize po njima, pa je nekima teže držati pod kontrolom rad i očice im ispadaju sa igala. Metalne igle su u početku hladne na dodir i pri pletenju proizvode tipičan zvuk, ali ako volite metalne igle, onda je danas samo pitanje koje odabrati jer izbor je popriličan. U mojoj kolekciji igala najviše brojeva pokrivaju Addi i to turbo verzija. Proizvođač ovih igala poslušao je zamjerke svojih klijenata koji vole raditi čipke i općenito rupičasto pletivo, pa je pored turbo verzije proizveo i verziju lace, gdje su vrhovi igala oštriji i duži, pogodniji za izradu čipke. Igle turbo su izuzetno glatke, lagane, očice savršeno klize, prijelazi s kabela na iglu su neosjetni, a PVC kabeli su mekani i savitljivi, skoro bez memorije, pogodni za magic loop. Najvažniji nedostatak ovih igala je što se radi o aluminijskim iglama presvučenima nikelom, pa oni koji su na nikel alergični ove igle ne mogu koristiti. Iz istog razloga ne mogu koristiti niti igle Knit Pro, koje se u USA prodaju kao KnitPicks. KnitPro igle, za razliku od Addi turbo igala, imaju nešto oštriji i duži vrh, ali u usporedbi s Addi lace verzijom razlika se svodi na kabel. Knit Pro igle imaju nešto tanji i mekši (ljubičasti) kabel, ali radi se, po meni, o minimalnim razlikama. Moje prijateljice koje pletu čarape na kružnim iglama magic loop metodom više vole Knit Pro, vele da im je kabel mekši i prijelaz na iglu s kabela lakši, ali iskreno,  ja tako veliku razliku nisam osjetila. Dosta toga ovisi i kako netko hvata očice, pa nekome tko inače labavo plete, očice mogu ljepše izgledati na Knit Pro iglama jer im je vrh nešto duži, tako da se očice izrađuju na tanjem dijelu igle. Jednako mi se dopadaju i Addi i Knit Pro igle, u oba slučaja radi se o vrlo glatkim iglama, laganima, s kabelima koji su mekani i savitljivi.
Otkako je američki dolar oslabio u odnosu na euro, cijena europskih igala nije im najpovoljnija, pa bez obzira što uglavnom svi vrlo povoljno govore o Addi metalnim kružnim iglama, jednako tako i traže jeftinije varijante metalnih igala koje će biti barem približno dobre kao Addi, ako već ne posve jednake. U zadnje vrijeme, na američko tržište probija se kineski proizvođač inox metalnih igala Hiya Hiya. Uspjela sam nabaviti nekoliko komada tih igala na rasprodaji radi zatvaranja jednog UK online dućana i iako mi je prvi dojam bio nepovoljan (uglavnom radi ljutnje što su mi poslali pogrešne veličine igala) moram priznati da sam promijenila mišljenje. Igle su od inoxa ( na slici gornja je igla Hiya Hiya, donja Addi turbo, a na ovoj je donja KnitPro), pa ih mogu koristiti i oni koji radi alergije ne mogu raditi s Addi iglama, izuzetno su lagane, spojevi sa kablom su neprimjetni, kabel je mekaniji od Addi, na svakoj igli je laserski neobrisivo upisana veličina, pokrivaju sve moguće veličine igala i kablova, a pogotovo za one koji vole plesti čipke Hiya Hiya je nešto najbolje što postoji na tržištu. Dok još uvijek neke ljubiteljice pletenih čipki po Slavoniji pletu žicama sa kotača bicikla, Hiya Hiya proizvodi igle za čipku svih mogućih dužina kablova (počevši od 22  cm sve do 150 cm) i veličina igala - za sada su jedini, meni poznati, proizvođači kružnih igala veličine 0.70 mm, 1 mm, 1.20 mm, 1.50 mm, 1.75 mm i dalje sa standardnim veličinama koje i drugi proizvođači nude. Što se cijene tiče, iako su u USA jeftinije nego Addi igle, u usporedbi s cijenom po kojoj se u Europi mogu nabaviti Addi igle, ipak su nešto skuplje, u prosjeku za jedan euro po paru igala. Pored Hiya Hiya, još jedan kineski proizvođač izašao je na tržište s inox iglama, ali za sada ChiaoGoo igle imam samo u bambus verziji.
Addi, KnitPro i Hiya Hiya mogu se nabaviti i u verziji kompleta igala kojima se kabeli po potrebi mogu mijenjati, tzv. interchangeable setovi, od kojih je cijenom najpovoljniji KnitPro, a pored toga na iste kabele se mogu monitrati i njihove drvene i plastične igle. Jedini razlog radi kojeg si nisam do sada priuštila jedan od tih setova je taj što ne radim s iglama većima od broja 5, pa mi se takvi kompleti jednostavno ne isplate.

Za kraj i nekoliko linkova gdje se spomenute igle mogu i kupiti. Trenutačno je u engleskoj online trgovini Kangaroo ponuda za besplatnu poštarinu svih Addi igala do kraja veljače. Navedenoj cijeni skidajte i 19% VAT pošto je Hrvatska van EU. U istoj trgovini možete nabaviti i Prym igle, daleko jeftinije od 34 kune koliko sam čula da koštaju u Rijeci.
Kada istekne period besplatne poštarine, Addi igle su povoljnije cijene u njemačkoj online trgovini Wollbox. S obje trgovine moja iskustva su izuzetno povoljna.
Knit pro igle se mogu kupiti u njemačkoj online trgovini Wollfactory u svim veličinama, dok su nešto jeftinije u engleskoj trgovini Get Knitted, ali nisu na raspolaganju sve veličine fiksnih kružnih igala (zato imaju dobru cijenu interchangeable seta). Hiya Hiya igle cijenom nisu konkurentne Addi i Knit Pro iglama, ali radite li čipkane stolnjake definitivno vrijedi naručiti igle u brojevima koje samo oni proizvode.
U ovom osvrtu na metalne kružne igle, nisam spomenula one koje su američkim pletačima cijenama i zastupljenosti u trgovinama pristupačnije; svakako su jeftinije Susan Bates Quicksilver igle od 7 dolara nego Addi za 13,50, a kako sam imala priliku saznati od naše Vanchy s njima se sasvim ugodno plete. Jedine igle koje su jeftinije u USA su Square kružne igle koje preračunato koštaju 10 euro naspram 12.50 koliko se za njih treba izdvojiti u njemačkom online dućanu. No, ako kojim slučajem patite od artritisa, karpalnog tunela ili vam se koče prsti nakon nekog vremena što držite igle u rukama onda su, vele, Square igle idealno rješenje. Osim toga, zahvaljujući svom kvadratnom obliku igala, očice uvijek ispadaju jednake, čak i ako na njima pletu različite osobe! Za sada još nisam imala priliku isprobati kako je plesti s kvadratnim kružnim iglama, ali prvom prilikom mislim i njih nabaviti. 

 
napisala Roman Tales, 17:31 ¤ Permalink ¤


0 Comments:


Objavi komentar

~ back home
eXTReMe Tracker