6. siječnja 2011.
Kako pripremiti platno za okvir

Nekoliko osoba me tražilo da napravim tutorial za pripremu vezenog platna za uokvirivanje. Mislila sam najprije napraviti jednu snimku, ali na toj snimci ne bi se vidjelo ništa drugo nego ja kako zabijam čavliće barem pola sata.

Prije nego krenete u kupovinu šperploče na koju ćete montirati platno, potrebno je uzeti preciznu mjeru gotovog rada. Ako okvir ide na sam rub vezene slike, onda na veličinu slike dodajte po 4 mm sa svake strane (u prosjeku unutrašnji rub okvira ima širinu od 5 mm). Ako želite da pored slike bude vidljiv i jedan dio platna, onda sami odlučite koja površina će biti vidljiva i na osnovi toga uzmite mjeru. Šperploče od topole* danas se može nabaviti u svim trgovinama koje nude materijale "uradi sam", ja obično kupujem onu od 3 do 5 mm širine. Što je slika veća uzimam deblju šperploču. U takvim trgovinama nude i uslugu preciznog rezanja na milimetar, pa tu uslugu i redovno koristim.

Kada imate šperploču na koju ćete montirati platno, potrebno je tamnijim ili kontrastnim koncem napraviti vidljivi rub po kojem ćete natezati platno. Tom rubu trebaju biti mjere identične šperploči. Konkretno, na slici s anđelima dimenzije šperploče su uvećane  u odnosu na veličinu veza, tako da sam koncem jemčala (proheftala) na udaljenosti od 6 cm sa svakog ruba veza. Kada koncem obrubite sliku ostaje vam samo pričvrstiti platno na rub iverice. Počnite s jedne strane i utiskujte čavliće sa zaštitnom kapicom u rub iverice , pazeći jedino da linija koju ste napravili koncem prati rub. Preostale tri stranice naizmjenično pričvršćujte i kako budete napredovali tako će se i na platnu gubiti nabori (vidljiv iznad desnog anđela) koji se formiraju kada je samo jedna strana pričvršćena.

Kada je platno čavlićima montirano na ivericu, preostaje samo trajno pričvrstiti platno. Kako ćete to činiti ovisi o veličini platna i materijalu kojim raspolažete. Manje slike na kojima ste ostavili dovolljno platna možete čvrstim koncem vezati na poleđini - na taj način slika se uvijek može razmontirati i iskoristiti za neku drugu namjenu. S većim slikama preostaje vam ili klamericom pričvrstiti platno na poleđini (samo ako je riječ o debljoj iverici! na tanjoj bi metalne kopče provirivale na platno i oštetile ga) ili silikonskim pištoljem lijepiti rub na poleđini. Bez obzira na koju tehniku se odlučili važno je, prije nego uopće krenete s vezom, predvidjeti dovoljnu količinu platna na rubovima. Pogotovo je važno ostaviti dovoljno platna na rubovima ako će nakon uokvirivanja i platno biti vidljivo, dakle na 6 cm vidljivog platna dodajte barem još 5 cm platna. Nakon svega ostaje jedino odabrati okvir koji vam se dopada.

Ispod prethodnog posta postavljeno je pitanje nije li mužu dosadilo rezati okvire. Evo dokaza da nije, još dva moja rada dočekala su svoje okvire u njegovoj izvedbi:

 Uslikala sam bez dobrog dnevnog svjetla i bez stakla koje je kasnije montirano.

 

* ne znam kako pravilno prevesti "compensato di pioppo", kao šperploču ili ivericu, u svakom slučaju radi se o kompozitnoj drvenoj ploči vrlo svijetle boje, rijetkih nepravilnosti i mekanih rubova u koje se mogu pikati čavlići, a opet dovoljno čvrstoj da se ne bi deformirala

 
napisala Roman Tales, 16:48 ¤ Permalink ¤


0 Comments:


Objavi komentar

~ back home
eXTReMe Tracker