31. ožujka 2011.
Neophodni probni uzorak

Prvi korak  u pletenju bilo kojeg odjevnog predmeta trebao bi biti pletenje probnog uzorka. No, iako svi znaju za taj prvi korak, iako sve upute  navode da prije pletenja ispletete uzorak kojim ćete provjeriti dobivate li isti omjer  očica i redova na navedenom broju igala, pletačka zajednica uglavnom je podijeljena na one koji probne uzorke pletu, ali protiv volje i one koji ih odbijaju plesti i nadaju se najboljem. Kako sam već svojim antistash stavom daleko od većinskog hrčak sindroma, čisto sumnjam da će se netko posebno iznenaditi ako kažem da ja baš volim plesti probne uzorke. O probnim uzorcima sam već objavila detaljan post, a izuzetan je post koji je objavila TechKnitting, pa ako govorite engleski svakako vrijedi pročitati.

Ovaj put pokušat ću ubijediti i posljednju koja mrzi pletenje probnog uzorka u njegovu neophodnost, a na kraju dati i situacije u kojima ih posve možete izbjeći kao nepotrebne - to ne znači da trebate odmah otići na kraj posta!
Iskreno priznajem da godinama nisam plela probne uzorke, da ne pilam ponovno o modi 80-tih.  Danas ništa ne započinjem bez probnog uzorka, evo razloga koji mu govore u prilog:

1. i najočitiji je da ćete pletenjem uzorka saznati koliko očica i koliko redova trebate plesti da biste dobili veličinu 10 x 10 cm. Već čujem neke: "Ali, to ionako piše na štrenicama vune! Čemu ponavljati?" Jednostavno zato što je podatak na štrenicama okviran i ne mora značiti da će i s vaših pletaćih igala sići upravo jednaki broj očica. Pogotovo ako pletete neki uzorak, bez obzira bile to pletenice ili čipka. Na štrenicama vam daju vrijednosti dobivene pletenjem glatkog boda.

2. razlog, ništa manje važan je provjera broja igala. Kojim iglama plesti također piše na štrenici vune, ali ako ste kupili vunu za koju preporučaju igle br 3-4 kojima ćete plesti? Brojem 3, 3.25, 3.5, 3.75 ili 4? Nije li bolje na vrijeme isprobati kako izgledaju očice, nego nametnuti stotinjak  i više da biste zaključili kako pletivo ipak rupičasto djeluje na iglama br 4.

3. probni uzorak daje vam mogućnost da provjerite koliko se odabrana mustra slaže s vašom vunom.  Kod posljednje vune koju sam započela plesti izbor  je pao  na model za koji su preporučali upravu tu debljinu vune. Kada sam oplela probni uzorak vidjela sam da jednostavno ne izgleda dobro rađen tom vunom i promijenila sam mustru. I da, plela sam novi probni uzorak ;-)

4. odaberete li neki model iz časopisa, a nemate identičnu vunu, probnim uzorkom ćete provjeriti možete li svojom vunom i odgovarajućim iglama pratiti upute za pletenje ili ne. Svaka uputa na engleskom uključuje i frazu "or needle size to obtain gauge" - znači morate doći do zadanog razmjera čak i ako to znači mijenjati broj igala, da biste mogli pratiti upute i dobiti pulover odabrane veličine.

5. kada ispleteni probni uzorak operete i blokirate, dobit ćete stvarni broj očica i redova u 10 cm, te izračunati % eventualnog sakupljanja ili širenja pletiva. Zato svakako treba uzeti mjeru prije i nakon pranja. Nije li jednostavnije unaprijed računati s postotkom rastezanja, nego li gledati kako se pulover pretvara u prekratku haljinu?


Kada vam je probni uzorak neophodan?

1. ako  imate namjeru plesti nešto što mora pristajati ili pratiti liniju tijela jer kroj možete samo na osnovi uzorka izračunavati

2. ako vam je namjera krojiti pletivo, bez obzira na tzv. "ease" ili stupanj  "komotnosti" pletiva, znači  čak i ako neće usko prijanjati uz tijelo

3. ako vam je namjera prilagoditi model koji ste našli u časopisu, a ne odgovara vam veličinom ili ćete plesti predivom drugačijim od predloženog

 

Za slučaj da vas sve navedeno nije ni najmanje pokolebalo u stavu da je pletenje probnih uzoraka dosadna i nepotrebna aktivnost koju je bolje izbjeći, evo situacija u kojima vam probni uzorak ni najmanje ne treba:

1. imate li namjeru plesti komotni komad odjeće, ono što u engleskom zovu "loose fitted", čak i ako kasnije želite iskrojiti rukave, probni uzorak vam ne treba. Za kroj rukava poslužit će vam već ispletena prednjica ili leđa

2. ako  vam je namjera plesti pulover sa šišmiš rukavima (dolmen stil) ili sa spuštenim rukavima, bez obzira hoćete li plesti rukav na uobičajeni način  ili podizati očice za rukav s opletene prednjice i leđa, također si možete uštedjeti vrijeme za pletenje uzorka

3. za šalove, dekice, pokrivače, podmetače, pa čak i kape, pletenje uzorka je gubitak vremena


Imate li volje plesti nešto što se mora krojiti i želite li da vam pristaje, bez probnog uzorka ne možemo početi s računanjem ...

 
napisala Roman Tales, 16:38 ¤ Permalink ¤


0 Comments:


Objavi komentar

~ back home
eXTReMe Tracker