3. travnja 2011.
Krojenje rukavnog izreza

Kada uzimamo mjere za rukavni otvor mjerimo sljedeće:

  • - širinu leđa od ramena do ramena
  • - opseg prsa na najširem dijelu
  • - opseg ruke mjeren preko ramena, ispod pazuha, natrag do vrha ramena.

Na osnovi tih mjera možemo izračunati koliko očica moramo skinuti s prednjice i leđa da bismo formirali rukavni otvor.

Nekada, pri tome uglavom mislim na modu tokom 70-tih godina, da ne idem predaleko u prošlost, krojenje pletiva je zahtijevalo poseban kroj rukavnog izreza na prednjici, koji je bio nešto dublji u odnosu na kroj istog otvora na leđima (identično krojenju rukava na platnu). Danas srećom ne moramo raditi takav tip kroja, uglavnom zato što je pletivo dovoljno elastičan materijal da se prilagodi tijelu. Simetričnost krojenja rukavnog izreza povlači za sobom i simetrično krojenje s obje strane krivulje rukava.

shematski prikaz i bez smijeha molim, rekla sam da ne znam crtati

Krojenje rukavnog izreza ovisi o nekoliko pravila koja je poželjno slijediti da bismo dobili dobro krojen izrez kao preduvjet za krojenje rukava:

  • - opletena širina leđa od ramena do ramena "R" (znači nakon oduzimanja za rukavni otvor) trebala bi biti što bliža stvarnoj mjeri u svakom slučaju, a kada se radi o pletenini klasičnog kroja mjera mora biti točna! U nekim slučajevima se čak preporuča napraviti kosinu ramena 1-2 cm manjom od stvarne veličine, upravo radi odlike elastičnosti pletiva, pa težina rukava može "potegnuti" rame izvan predviđene mjere tako da na kraju visi.
  • - za dubinu rukava "H" izmjerenoj stvarnoj dubini X/2 (dijeli se na prednjicu i leđa) dodat ćemo od 2.5 do 5 cm, a ukoliko pletemo nešto što treba biti komotnije kao npr. jakne ili kardigane, onda treba dodati i više. Npr. mom mužu je opseg ruke preko ramena 46 cm, ali kada bi dubina rukava bila samo 23 cm rukavni otvor bi mu sjeo odmah ispod pazuha. Radi toga, za komotni pulover trebam dodati 5 cm na dubinu rukava, pa će dubina rukava za njega iznositi 28 cm - ove mjere nikako ne treba miješati s mjerom K koja se odnosi na kasniju stvarnu duljinu oko otvora mjerenu u cm!
  • - postoji direktna veza između dubine rukavnog izreza i širine rukava - rukav bi otprilike trebao biti u najširem dijelu dvostruko veći od dubine izreza (+/-  2.5 cm) kako navodi D.Newton u knjizi "Desgning knitwear" Po tom pravilu ako smo napravili rukavni izrez od 20 cm pri pletenju rukava moramo nastojati da nam na najširem dijelu prije oduzimanja bude širok 37- 40 cm; po meni pravilo vrijedi za komotniji tip pletiva i spuštene rukave, za tzv. close fit, ova je mjera pretjerana.
  • - kod oduzimanja očica za rukavni izrez uglavnom se preporučaju dva načina izračuna skidanja očica:
  1. broj očica koje se moraju skinuti se podijeli s 2 i jedan dio se skida odmah odjednom, dok se drugi ravnomjerno skida u svakom pravom redu po jednu očicu nekoliko sljedećih redova
  2. broj očica se dijeli na tri dijela, gdje se prva trećina skida odjednom, a ostale dvije trećine očica se rasporede za skidanje u nekoliko redova, ovisno o probnom uzorku (omjeru očica i redova)
  • - za prvo skidanje očica preporučljivo je da se skine onoliko očica koliko ih stane u 2-3 cm pletiva , a ostale raspoređuju, bez obzira koju metodu odabrali

Kako sva ova pravila izgledaju u praksi?

Uzmimo za primjer sljedeće veličine:  R = 39 cm; F = 48 cm; znači za rukavne izreze moramo skinuti 9 cm pletiva, odnosno po 4.5 cm sa svake strane. Uzmimo odmah i da je opseg ruke preko ramena 40 cm, za komotnost ispod pazuha dodajmo barem 5 cm, znači dubina rukavnog izreza H bit će nam 25 cm. Da bismo znali broj očica i redova treba nam probni uzorak.

Za primjer, evo kako izračunavanje izgleda za probni uzorak na iglama br 5 gdje 18 očica u 25 redova daje 10 x 10 cm.  4.5 cm je 8 očica, tih 8 očica dijelimo na dva i 4 skidamo odmah, dok ostale 4 očice ravnomjerno skidamo na maksimalno 5 cm visine (ukupno 12 redova, kada oduzmemo red na kojem smo već skinuli očice i njegov povratni red, ostaje nam 10 redova na koima možemo skinuti te očice). Za tako mali broj očica koje se moraju skinuti općeprihvaćeno pravilo je da se skine po jedna očica svaki pravi red (dakle svaki drugi red je skidanje očica - nikako na rubnoj očici, već uvijek na očici prije ruba ili dvije prije ruba!) U ovom slučaju možemo skinuti 4 puta po 1 očicu svaki 2. red ili 3 puta 1 očicu svaki 2. red i 1 put jednu očicu svaki 4. red.
Uzmimo sada primjer probnog uzorka od 28 očica i 36 redova koji daju veličinu 10 x 10 cm na iglama br 3.25. Mjere nam ostaju iste, samo ćemo smanjiti komotnost ispod pazuha na 4 cm.  Za rukavni izrez moramo skinuti 4.5 cm širine u maksimalno 4 cm visine.  Znači moramo skinuti 13 očica u maksimalno 14 redova. Po pravilu podjele očica na dva dijela, odjednom bismo mogli skinuti 7 očica i ostalih 6 raspodijeliti na preostalih 12 redova, 6 puta skinuti po jednu očicu svaki drugi red. Meni osobno, kada se radi o većem broju očica, koje su k tome rađene tanjim iglama više odgovara oduzimanje očica po pravilu trećina. Tim načinom oduzimanje bi izgledalo ovako: 13 očica se podijeli na trećine 4-5-4 i tako podijeljenim očicama nastoji dobiti dobro raspodijeljena krivulja umjesto prethodno opisane kosine. 4 očice bi se skinule odjednom, sljedećih 5 bi se raspodijelilo na 3 i 2 i zadnja skupina bi se skidala po jedna očica. U praksi bi ta uputa izgledala ovako: skini 4 očice, na svakom drugom redu skidaj jedan puta 3 očice, jedan put 2 očice i 4 puta po jednu očicu. Ako na kockastom papiru nacrtate oba opisana oduzimanja vidjet ćete da po sistemu trećina ispada ljepša krivulja.

Koji način za formiranje krivulje rukavnog izreza ćete odabrati ovisi o vama. Moja preporuka je da na debljim iglama kojima se i inače plete komotnija pletenina odaberete sistem podjele očica na dva dijela, jer je pretpostavka da ćete manje očica trebati skinuti za formiranje izreza. Kod tanjih igala i pletiva koje treba pratiti liniju tijela, kao i većeg broja očica koje se moraju skinuti sa igala, mislim da bolje rezultate daje podjela na trećine.
Bez obzira koju metodu odabrali pravilo je da će početno oduzimanje na rukavu za rukavnu krivulju pratiti oduzimanje za rukavni izrez. Dakle, u prvom primjeru s iglama broj 5 odmah ćemo i na rukavu skinuti 4 očice, dok ćemo u drugom primjeru skinuti 7 očica. U primjeru gdje smo radili trećinsku podjelu na rukavu ćemo ponoviti skidanje u prve dvije trećine rukavnog izreza.

Ima pitanja?
 

 
napisala Roman Tales, 16:37 ¤ Permalink ¤


0 Comments:


Objavi komentar

~ back home
eXTReMe Tracker