5. travnja 2011.
Računanje visine rukavne kugle

Ako uistinu odlučite jednoga dana plesti krojene rukave prateći ove upute, onda biste do ovog trenutka kada krećemo u definiranje samog rukava, morali imati pred sobom opletenu prednjicu i leđa s iskrojenim rukavnim izrezom i za uzimanje točnih mjera opleteni komadi bi morali biti smočeni i blokirani. Nikako nema smisla posvetiti se računanju na osnovi pletiva koje nije blokirano, račun jednostavno ne može biti točan.

Na ovoj slici naznačene su mjere potrebne da bismo krojili rukav. Kako ćete dodavati očice od zapešća do veličine M ovisi o vama, Neki vole uske pasice na početku rukava na koje nakon rebrastog boda dodaju očice i dalje ravnomjerno rasporede dodavanje svakih x redova. Neki, više vole rukave bez rubnih rebrastih pasica, možda čak i šire koje onda najprije suze do potrebne veličine i onda opet povećavaju prema veličini M. Neki dizajneri poput Pam Allen vole rukave oblika označenog na slici zelenom bojom, gdje do lakta skoro da nema dodavanja očica, a onda se kreće sa značajnijim dodavanjem prema veličini M. Mjera M se uzima na najširem dijelu nadlaktice i kada se preračunava u broj očica ne zaboravite uračunati i tzv ease, odnosno koliko hoćete da vam rukav bude komotan. AKo volite rukav koji prati liniju ruke, ease će vam biti 0 jer pletivo ima sposobnost rastezljivosti. Liniju K označenu crvenom bojom možete izmjeriti na prednjici ili leđima koje ste opleli, oprali i blokirali. Najpogodnije je mjeru uzeti platnenim metrom ili heklanom pamučnom vrpcom koju onda izmjerite. Nemojte rastezati pletivo dok mjerite! Veličina K iznosit će polovicu duljine buduće rukavne krivulje.

Kao što na slici možete vidjeti, na istu duljinu rukavnog izreza možemo prišiti rukave različitih početnih širina M koji svi imaju jednaki perimetar rukavne krivulje. Pravilo je da će uži rukavi, a to su oni koji prate liniju ruke i tješnje pristaju uz tijelo, imati višu rukavnu kuglu, dok će oni komotniji imati nižu. Još važnije je pravilo da rukavi moraju imati isti ease kao i ostatak pletiva, dakle nema smisla plesti komotnu prednjicu i leđa i na njih montirati uske prijanjajuće rukave, kao što nema smisla montirati komotne rukave na uže krojeni ostatak (iako je manja greška rukav koji više pristaje uz ruku na komotnijem ostatku, nego komotniji rukav na uže krojenom tijelu).
Neki dizajneri vode se općim pravilom da visina rukavne kugle treba biti 2/3 rukavnog izreza. Ovo pravilo trebaju imati na umu svi oni koji na osnovi vlastitih mjera izrađuju kroj na papiru i dalje po njemu pletu (metoda koju sam već jednom opisivala i koju i Loredana u komentarima ispod prethodnih postova spominje).
Početno oduzimanje na rukavu treba biti identično početnom oduzimanju za rukavni izrez; ako smo skinuli 5 očica na rukavnom izrezu i na rukavu moramo učiniti isto. Ako je rukavni izrez krojen po principu trećina, prve dvije trećine se mogu ponoviti na rukavu, a ostatak posebno računati.

Koliko ćemo očica skinuti u završnom oduzimanju (bind off) unaprijed moramo odlučiti. Veličina T se određuje u centimetrima i kasnije preračunava u broj očica na osnovi probnog uzorka. Na vrhu rukava možemo ostaviti od 5 - 15 cm pletiva koje ćemo skinuti odjednom. Pravilo je da se kod pletiva koje više prati liniju tijela ostavlja od 5 - 8 cm, dok će se za komotnije pletivo ostavljati više centimetara. Dobra ideja je i na vlastitom tijelu izmjeriti koliko u centimetrima iznosi platforma našega ramena, prije nego počne spuštanje prema ruci. U svakom slučaju, nemojte ostavljati manje od 5 cm, a za manju komotnost pletiva (ease), tanje predivo i manji konfekcijski broj nemojte niti više od 8 cm. Pletete li nešto debljim predivom, nešto što treba po definiciji biti komotnije kao npr. jakne ili aran džemperi slobodno povećavajte broj završnih centimetara. Za muške džempere u prosjeku se ostavlja oko 12 cm završnog pletiva. Ako ste u nedoumici koliko završnih cm ostaviti konzultirajte neki od časopisa za svoju veličinu ili izmjerite neki džemper kojim ste zadovoljni kako vam stoji.

Nakon ovih općih pravila evo kako izračunati potrebnu visinu rukavne kugle. Prvenstveno treba uzeti mjere prikazane na ovoj slici.
Veličinu P možemo i zanemariti; kada budete mjerili veličinu K, nemojte u nju uključiti one redove u kojima su skidane očice u prvoj polovini ili u prve dvije trećine, odnosno one koje ćete ponoviti kod oduzimanja na rukavu. U primjerima iz prethodnog posta gdje smo trebali skinuti  13 očica u 14 redova sistemom polovina skinuli smo odmah 7. Dakle mjeru ćemo uzimati nakon tih oduzetih 7 očica. U slučaju s trećinama, skinuli smo odjednom 4 očice i onda u svakom drugom redu 3 očice i zatim 2 očice - mjeru ćemo uzimati od tog oduzimanja, dakle zanemariti tih 6 redova! Na rukavu ćemo u prvom slučaju skinuti odmah 7 očica ili u drugom slučaju ponoviti slijed oduzimanja. Očice koje nam na rukavu ostanu nakon tog oduzimanja je veličina S. Na osnovi probnog uzorka moramo preračunati tu veličinu u centimetre.

Da bi sve ove veličine bile jasnije uzmimo jedan hipotetski primjer koji će vam pokazati koliko je zapravo jednostavno doći do potrebne visine na osnovi vlastitog pletiva.

Probni uzorak 28 očica x 36 redova daje 10 x 10 cm

T= 8 cm; 22 očice

S = 34 cm; 95 očica

K  izmjereno bez veličine P = 28 cm

C= K-T/2, odnosno 28 cm - 4 cm, dakle 24 cm

A= S/2-T/2; odnosno 17 - 4 cm, dakle 13 cm

Ako pogledate na sliku, iscrtkanom zelenom linijom sam pokazala da se taj dio krivulje može uspješno interpretirati kao hipotenuza pravokutnog trokuta, čime nam se otvara mogućnost da visinu rukavne kugle računamo kao katetu B ( drugi korijen vrijednosti dobivene oduzimanjem c na kvadrat - a na kvadrat) Nedostaju mi matematički znakovi kvadrata i korijena, ali pretpostavljam da je Pitagorin teorem jedan od rijetkih kojeg se sjećamo svi, čak i oni koji s matematikom svakodnevno imaju vrlo malo veze.

U našem slučaju B= 20,17 cm.  Veličina A nam ujedno govori koliko očica moramo skinuti do veličine T; 47 očica - 11 očica daje 36 očica koje moramo skinuti u 20,17 cm visine odnosno 73 reda pletiva. Na ovaj broj redova neki autori preporučaju dodati još 2-4 reda što kasnije olakšava prišivanje rukava.  Tokom šivanja lakše je rasporediti 1-2 cm viška rukavne krivulje nego imati problema jer krivulje nema dovoljno.

Nakon ovog računanja, za koje se iskreno nadam da nije bilo pretjerano komplicirano, ostaje samo posljednji korak - napraviti raspored kako oduzimati očice po redovima.

 
napisala Roman Tales, 16:35 ¤ Permalink ¤


0 Comments:


Objavi komentar

~ back home
eXTReMe Tracker