5. svibnja 2011.
Kraj sage o pletenju rukava

Nakon što smo uz pomoć malo matematike riješili pitanje koliko ukupno očica oduzeti na kugli rukava i koliko uopće ista mora biti visoka u cm i redovima, ostaje  nam problem rasporeda oduzimanja očica.

Na primjeru s kojim sam završila prethodni post, trebalo je skinuti 36 očica (s obje strane rukavne kugle) na 73 reda pletiva. Ako podijelimo broj redova s brojem očica, 73:36, samo jedan red nas dijeli od savršeno raspodijeljenog oduzimanja po jednu očicu  svaki drugi red, uglavnom na pravoj strani pletiva. Po nekima je to idealna situacija - dobiti kao rezultat cijeli parni broj (2, 4 ili 6), ali ako ovakvo oduzimanje prenesete na grafički ili kockasti papir, dobit ćete savršenu kosinu na rubovima i oblik trapeza u konačnici, umjesto željenog oblika zvona. Taj oblik možemo postići uz neznatnu korekciju izračuna.

Kao prvo treba uzeti u obzir da na krivulji rukava možemo uočiti točku infrakcije, bez pretjerano detaljne matematičke analize, radi se o točci u kojoj krivulja mijenja smjer. Na ovoj sličici sa stranica Knitty.com plavo je označena točka infrakcije, nakon koje se krivulja penje uz veći nagib (prosječno oko 75 stupnjeva) i manji broj oduzimanja. Oduzimanje je intenzivnije prije te točke i pred vrh krivulje, prije završnog oduzimanja. Da nam rukavna krivulja ne bi na kraju formirala oblik trapeza korekciju možemo napraviti ili prije točke infrakcije ili nekoliko redova prije završnog oduzimanja. Na početku krivulje pored već skinutih očica skinut ćemo još 1 put 2 očice i pred završno oduzimanje 3 puta po 2 očice svaki drugi red. Na taj način korigirali smo krivulju za 8 očica i 8 redova, pa nam ostaje rasporediti 28 očica u 65 redova na sljedeći način:
65:28= 2.32  - moramo napraviti raspored X očica koje ćemo oduzeti svaki 2. red i Y očica koje ćemo skinuti svaki 4 red.
(28 x 4)-65 = 47   47:2= 23 - broj koji nam govori koliko puta ćemo oduzimati po 1 očicu svaki 2 red
28-23=5 - broj koji nam govori koliko puta ćemo oduzimati po 1 očicu svaki 4. red
Raspored ovih očica ovisi o vlastitim preferencijama, ali ako vodimo računa o obliku zvona, onda je najbolje oduzimanje svaki 4. red staviti u sredinu, a oduzimanje svaki drugi red podijeliti na dva dijela. Konačna uputa izgledala bi ovako: oduzeti po 1 očicu svaki 2. red 11 puta, oduzeti po 1 očicu svaki 4. red 5 puta, oduzeti po 1 očicu svaki 2. red 12 puta, nakon čega slijedi završno oduzimanje od 2 očice svaki drugi red 3 puta i preostale oduzeti odjednom. Imate li volje za crtanje koja meni trenutačno nedostaje, prenesite ove upute na grafički papir ili obični kockasti kako biste provjerili oblik rukavne krivulje.

Za slučaj da vam podjela redova i očica daje decimalni broj koji počinje s 3, postupak je identičan, opet ćemo napraviti podjelu za oduzimanje u svakom 2. odnosno 4. redu.  Npr:  65 redova : 18 očica = 3.61
(18 x 4) - 65 = 7   7:2= 3.5  zaokružujemo na 4 očice koje ćemo oduzimati po jednu svaki 2. red
18 - 4 = 14 očica koje ćemo oduzeti po jednu svaki 4. red       

Uzmimo  sada primjer od 56 redova : 13 očica = 4.3 U ovom slučaju napravit ćemo raspored za oduzimanje u svakom 4. i 6. redu.
(13 x 6) - 56 = 22 ;  22 : 2 = 11; dakle oduzimat ćemo po 1 očicu svaki 4. red 11 puta
13 - 11 = 2; oduzimat ćemo po jednu očicu svaki 6. red 2 puta

Iako rjeđe, može se dogoditi i situacija gdje je broj očica koje moramo skinuti veći od broja parnih redova, pa je rezultat dijeljenja manji od 2.  Npr. u 66 redova trebamo skinuti 39 očica što daje rezultat 1.69. Iako neki autori navode da je to prilično rijetka istuacija ipak je moguća i naići će te na taj slučaj kod pletenja muških džempera, kod pletenja za krupnije osobe koje posljedično imaju šire nadlaktice ili kod većine džempera pletenih bogatim aran uzorcima s mnogo pletenica, samo su neke od situacija koje mi padaju na pamet.
Kako nemamo dovoljno redova za skidanje po jednu očicu,  nameće nam se rješenje skid:

66 : 2 = 33 reda koja su nam na raspolaganju za skidanje očica.
39 - 33 = 6 - toliko puta ćemo skinuti po 2 očice svaki 2. red
33 - 6 = 27 - toliko puta ćemo skinuti po 1 očicu svaki 2. red.

Nakon čitanja ovih uputa lako je moguće da vam se sve učini prekompliciranim, koliko god se ja trudila objasniti nije rečeno da sam u tome i uspjela. No, kao i sa svakim računanjem, obično sve "sjedne" na svoje mjesto u trenutku kada sami uzmete olovku i papir i na vlastitom primjeru pokušate napraviti izračun.  Iako sada sigurno tako ne djeluje, za računanje vam neće trebati više od 15-tak minuta, a jednom usvojeni postupak daje vam neograničenu slobodu prilagodbe bilo kojeg modela vlastitim mjerama i predivu. Po meni, to je najbolji razlog da se netko uhvati u koštac s računanjem, ali ništa manje nije važno ni svođenje mogućnosti pogreške u kroju na minimum planiranjem rukavne krivulje, što vam uvelike olakšava posao u finalnoj fazi rada kada opletene komade treba šivanjem spojiti u cjelinu.

Voljela bih da se mogu pohvaliti da su tekstovi o krojenju pletenih rukava rezultat 26 godina vlastitih pokušaja i pogrešaka u pletenju, ali napisani su uz pomoć sljedećih tekstova:
1. P. Allen:"Set - in- sleeves, a love affair" u rubrici Beyond the basics : designer secrets, Interweave Knits, fall 2007.
2. J. Wilson: "Thinking beyond the pattern, Ravellings on the knitted sleeve, part I-III, Knitty.com
3. D. Newton:"Designing knitweare"
4. Michelson, Davis: "The knitter's guide to sweater design"

 

 
napisala Roman Tales, 16:33 ¤ Permalink ¤


0 Comments:


Objavi komentar

~ back home
eXTReMe Tracker