29. siječnja 2014.
Valsesia



Istočno od Alpa, između Bielle, Novare i Vercelli nalazi se Valsesia, alpska dolina nazvana po istoimenoj rijeci Sesia, odnedavno u geologiji poznata i po fosilnom supervulkanu koji je prije nekih 60 milijuna godina bio aktivan. Do sada se svaki put poklopilo da u blizini boravim ili u kasnu jesen ili tokom zime, tako da su u to vrijeme rižina polja već odavno obrana i ostaje vjerovati na riječ da se radi o jednoj od najzelenijih dolina Italije. U srcu ove regije nalazi se i Arborio, mjesto koje je poznato po istoimenoj riži i poželite li kupiti kvalitetnu rižu za pravi talijanski rižoto Valsesia je pravo mjesto za to. Ljubitelji kajaka, kanua i raftinga na rijeci Sesiji naći će zabavu za sebe, jednako kao i oni koji vole planinariti i pentrati se po stijenama. No, netko poput mene u Valsesiju ne ide niti radi Alpa, niti radi supervulkana, još manje radi kajaka i kanua, čak niti radi riže ili ukusnih sireva ... netko poput mene kreće put Valsesije radi vune!
Da se nekada u Valsesiji živjelo zahvaljujući ne samo riži već i vuni govori i ovaj simpatični spomenik koji prikazuje pastiricu koja prede vunu sa preslice u društvu svojih ovaca. Spomenik baš i nije na nekom reprezentativnom mjestu, na kružnom toku prije ulaza u neko od mjesta Valsesije, više se ne sjećam koje, pošto su im skoro svi  kružni tokovi vrlo zgodno uređeni spomenicima, ne samo cvijećem, recimo ovaj spomenik - kotao za destilaciju, koji obilježava tradiciju izrade vina i rakije na ulazu u Faru Novarese.
Ne znam detaljno povijest regije, ali tokom industrijalizacije u ranom 19. stoljeću postala je tekstilni centar Italije, u kojem se i danas proizvode kvalitetna platna od prediva istkanih u ovdašnjim predionicama. Ujedno, iz ove regije dolaze sva ona imena koja pletačkom svijetu ne treba pretjerano tumačiti: Grignasco, Filatura di Crosa, Vimar, Lana gatto, Baruffa, Mafil, Sesia, Rial ... i svi imaju svoje tvorničke trgovine! Nazvati ih tvorničkim trgovinama mi se čak ne čini dovoljno dobar termin jer neke od njih su doslovno vuneni raj na zemlji. 

U trgovini Lana gatto u Tollegnu na policama je kompletna njihova proizvodnja, nema boje koje nema od svih prediva koje proizvode. Cijene su neznatno niže u odnosu na ostale trgovine, ali oni koji u tom mjestu i okolici žive, svakodnevno mogu doći u trgovinu, sjesti na kauč, prelistavati časopise i meditirati ispred prekrasno popunjenih polica u svim mogućim bojama. Pored vune u trgovini po sniženim cijenama možete kupiti i jakne, kapute i sl. od kvalitetnih materijala iz njihove predionice, pa je recimo kratki kaput od kašmira sa 650 euro snižen na "svega" 350.

U tvorničkoj trgovini Filatura di crosa koja se od lani preko TSC yarns probila na američko tržište, baš taj dan su čekali američke novinare koji su trebali napraviti reportažu u tvornici i njihovim predivima. Za razliku od lani kada me po Valsesiji pratila susnježica prošle subote po prekrasnom sunčanom danu bez većih problema sam pronašla tvornicu i trgovinu uz nju. Najmanje sam očekivala da ću unutra pronaći pravi boutique s predivima i to kakvim! Ne znam jeste li ikada imali prilike u ruke primiti njihovo klupko čiste svile, kombinacije vune i kašmira, vune i svile, prekrasne merino Zare i Zarine, angore, mohaira ... i sve to u nevjerojatnoj paleti boja, koja god boja ti padne na pamet sigurno ćeš ju pronaći.  Na kraju u svom tom obilju vune i boja, izgubila sam se poput djeteta u slastičarnici, ja sam htjela sve, sve vrste i sve boje i jednostavno nisam mogla odlučiti što kupiti. Kako odabrati kada ti se sve, baš sve dopada? Odlučila sam da sljedeći put tamo idem ciljano, s odlukom što hoću plesti i u kojoj boji jer je to jedini način za kupovinu u tom obilju. Cjenovno nisu izuzetno povoljni, ali ipak daju neke povlastice, recimo uz paket od 10 komada, daju još dva klupka na poklon i snižavaju cijenu za 10%. Na primjeru meni drage Zare i Zarine koja u rimskoj trgovini košta 4.60 euro, koštala bi 2.95 u spomenutoj kombinaciji. Pored vune u ponudi su imali i trikotažu gdje mi je pažnju privukao jedan džemper boje zelene jabuke s popustom od 50%, a čim sam ga primila u ruke znala sam da je kašmir u pitanju. Džemper strojno pleten s nekoliko jednostavnih pletenica mogao je biti moj za "samo" 330 euro zahvaljujući sniženju.

Lani sam zakasnila u trgovinu Sandilane u mjesto Sandigliano u blizini Bielle. Ravnala sam se po informacijama s njihovih internet stranica i došla prekasno, trgovinu su zatvorili sat vremena ranije prema rasporedu istaknutom na vratima i naravno različitom od onog na internetu. Ovaj put sam stigla na vrijeme i iza neuglednih vrata konačno naišla na nešto što liči na tvorničku trgovinu, a ne na luksuzni boutique s vunom. Pogled na neuredno nabacane pakete vune i gospođu koja je sjedila za pultom totalno nezainteresirana za mene i moje prekapanje po naslaganim vrećama imalo je neki socrealistički šarm,  deja vu iskustvo Unitasove trgovine tamo negdje iz 80-tih godina. Sandilane u ponudi imaju jako dobru merino vunu koju prodaju pod imenom Australia,  široke palete boja i prihvatljive cijene od 2.80 euro po klupku, ali nisu sve boje imali na policama. Jedino kod njih sam naišla na jako lijepu vunu pogodnu za filcanje, a u cijelom tom neredu nabacanih vreća bilo je i drugih kvalitetnih prediva, pada mi na pamet jako lijep izbor vuna za čarape i velikih klupka od 100 gr šatiranih vuna koje same formiraju uzorak, samo meni se jednostavno nije dalo prekapati.

Od posjete Grignasco tvorničkoj trgovini očekivala sam daleko više od viđenog. Njihovoj ponudi nemam nikakvih zamjerki, ali cjenovno me nisu oduševili. U periodu kada su na sve strane bila aktivna zimska sniženja i posebne ponude, kod njih sam uspjela pronaći samo jednu vunu s uistinu povoljnom cijenom. OK, problem je i što ja u takvim trgovinama očekujem značajno niže cijene od onih u redovnim trgovinama, jednako kao i košare s posebnim ponudama, recimo ostaci vune serija koje se više ne proizvode i sl. Sljedeći put prije nego odlučim ponovno do Grignasca najprije ću telefonski provjeriti kakve su im cijene jer njihove kombinacije vune i svile, soje, vune i svile, predstavljaju izazov i jednom kada ih primiš u ruke jednostavno je teško vratiti na policu klupko - pahuljicu. Sama tvornica prilično je tužno i napušteno djelovala, a na žalost nije jedina, u cijeloj Valsesiji nekada je skoro svako selo imalo svoju predionicu, a danas ovi koji su ostali na životu jedva preživljavaju, kako kažu. Donekle su i sami tome krivi jer nikako ne prate nove trendove, nemaju online trgovine i uporno inzistiraju na distribucijskoj mreži koja je možda i funkcionirala prije 30 godina, ali sve je manje trgovina tzv. "merceria" koje imaju u ponudi vunu i danas žene koje pletu bez problema naručuju zajedničkom narudžbom po 60 kg vune iz Estonije, dok je naručiti vunu iz talijanske tvornice u Italiji ravno nemogućoj misiji. 
Pored Grignasco, jednako zapušteno je djelovala i tvonica Baruffa . U njihovoj trgovini našla sam samo vunu u stošcima, a kada se o takvoj vuni radi ja jednostavno nisam u stanju ocijeniti kvalitetu. Svega nekoliko paketa svile bilo je u klupcima, ali unatoč povoljnoj cijeni boja me nije zanimala. Do njih sam jedva stigla lutajući i tražeći gdje su, dok mi na kraju smjernice nije dala vlasnica jedne "mercerie", pri tome žaleći se kako nema više nekadašnjih predionica koje su radile i proizvodile punom parom. 

Tvornička trgovina Sesia,  u mjestu Fara Novarese, obično je prva u koju ulazim kada se zateknem u Novari. Mjesto je prvo prema dolini Sesie i u toj trgovini redovno sam nailazila na dobre ponude. Svijetložuti džemper u prethodnom postu opleten je od 100% merino vune kupljene upravo u toj trgovini za svega 1 euro/50 gr, a pored te vune izašla sam i s paketima vune sastava 10% kašmir i 90% merino, također za samo jedan euro po 50 gr. Nevjerojatna cijena za dobru kvalitetu uz ograničenje da nema izbora boja jer se uglavnom radi o zadnjim paketima i ostacima proizvodnje. No, pored kutka sa izuzetnom ponudom, u trgovini je na volju i njihova kompletna proizvodna linija u klupcima ili stošcima. Jedina zamjerka je što su na svim policama istaknute zabrana diranja vune!? Kod njih nikada nisam uzimala vunu po redovnoj cijeni jer sam skoro uvijek naišla na dobre ponude za 1 euro, a ovaj put su imali izuzetnu ponudu pamuka za samo 5 euro/500 grama. Koliko sam imala priliku vidjeti do sada, svaki put sam u trgovini našla i kupce iz okolice kojima je ova tvornička trgovina glavno mjesto nabave prediva. Uz ovako dobru ponudu sasvim sigurno nemaju potrebe praviti zalihe doma.

Nakon popriličnog kruženja po Valsesiji ostalo je za posjetiti Rial koji se nalazi u Bielli, ali već sada se usuđujem zaključiti da je najbolje mjesto za kupovinu Filmarket u Cavallirio u blizini Romagnano Sesia. U toj  trgovini, u kojoj je 200 kvadratnih metara rezervirano samo za vunu i prediva, s vlasnikom sam diskutirala o potrebi da budu prisutniji na internet tržištu, pogotovo kada nije vjerovao u priču o 60 kg naručene vune iz Estonije i iako je tvrdio kako će modernizirati internet stranice, ne samo da nisu ništa modernije, već i mjesecima daje „internal server error“. Pretpostavljam da im je i ovako valjda dovoljno dobro, a trgovina je raj zemaljski za ljubitelje tekstilnih hobbyja. Iako ja samo proletim kroz dio trgovine u kojem su konci, materijali, zavjese, posteljina, tiskani gobleni, perlice, dugmad i sl. svaki put vidim da ima i priličan broj onih koji radi toga dolaze k njima. U toj trgovini svaki put nađem barem nešto na ponudi, ovaj puta u paketima su nudili ostatke od bojanja vune koju prodaju pod imenom Madras, a koja u sastavu ima vunu, svilu i kašmir, po cijeni 60% sniženoj (oko 1.35 euro/50 gr), samo u paketima nije bilo dovoljno za neki veći projekt. Ono što me svaki put čudi je vidjeti u košarama kupaca kojekakvu sintetiku i vunu lošije kvalitete uz svo to obilje kvalitetnog prediva pristupačnih cijena. Samo za primjer, dok u ostalim trgovinama kašmir prodaju u klupcima od 25 grama za minimalno 12 euro po klupku, Filmarket nudi kašmir od 50 grama na sniženju za nešto manje od 15 euro. Naravno da ne mogu i ne moraju svi kupovati kašmir, ali gdje je logika kupovati plastiku kada za skoro istu cijenu imaš vune na biranje? U Filmarket se najbolje isplati krenuti upravo u ovom periodu jer do kraja veljače imaju zimska sniženja. Na stranu cijene i sniženja, ponuda je takva da svatko, doslovno svatko može pronaći vunu kakvu želi, sastava kojeg želi. Ljepota ove trgovine je i u tome što komotno možete šetati među štandovima s vunom, uzimati u ruke, uspoređivati štrenice, konzultirati časopise, a ako ne volite sami tražiti, u trgovini ima i dovoljan broj osoblja koje će s vama u potragu za onim što vam treba. Za pravi doživljaj ove trgovine trebalo bi snimiti jedan video, ali u nedostatku istog možda pomogne ovaj slideshow:

 
napisala Roman Tales, 12:09 ¤ Permalink ¤


6 Comments:


 • 29. 01. 2014. 15:11, Blogger bensedin art

  Da mi je malo prošetati sa punim džakom para;)))

   
 • 29. 01. 2014. 18:21, Blogger Roman Tales

  Tanja, po meni je potrebniji plan i ideja što konkretno želiš plesti, jer se uz ovako veliki izbor jednostavno izgubiš ... ja bih bila sve od reda kupila, boje su predivne, kvaliteta superiorna, čak i cijena povoljna, ali opet ne toliko da kupuješ više nego ti treba ili bez nekog konkretnog plana. Ja sam u Filmarketu upiknula 100% kašmir za džemper i nije da je badave, ali bit će daleko, daleko jeftiniji od onih 330 euro :-)

   
 • 30. 01. 2014. 07:38, Anonymous Anonimno

  Gledam i divim se. Rastu mi zazubice....u odnosu na ono što ja imam u dva dućana ovdje u Čakovcu to je naučna fantastika....jedan moj dućan je površine 9 kvadrata sa pultom i policama na dva zida....ovo što gledam neću vidjeti u Lijepoj našoj u skoroj budućnosti.....sad sam stvarno tužna kad vidim što si ti mogla birati...Znam, mogu kupovati preko neta. Ali to nije isto. tako ne mogu opipati vunu i osjetiti hoće li grepsti ili je mekano...Hvala na linkovima. Marija

   
 • 24. 02. 2014. 01:44, Anonymous Anonimno

  Divota!! Kod nas ima lijepih YS, ali ovo je zaista izazov za oci i novcanik. Doduse, cijene kod nas ne mogu konkurirati talijanskim.
  byIvana

   
 • 25. 02. 2014. 14:54, Anonymous Anonimno

  Naiđem nakon 100 godina, i onda mi propisno "izvadiš mast" :))

   
 • 25. 02. 2014. 14:56, Anonymous Anajecestoime

  Ovaj anonimac iz prethodnog komentara sam bila ja ;)

   

Objavi komentar

~ back home
eXTReMe Tracker