20. siječnja 2014.
Zaostaci iz 2013.
Prije godinu dana u tvorničkoj prodavaonici Sesia našla sam paket "new print" 100% vune za svega 10 euro/500 grama. Nisam imala neku konkretnu ideju što s tom vunom, ali cijena i kvaliteta su bile takve da jednostavno nije imalo smisla propustiti priliku. Kćeri moga muža vuna se dopala i tako je pala odluka da njoj ispletem džemper. Na prvoj probi izrazila je želju da džemperi bude duži, skoro kao mini haljina i tada me uhvatila panika jer vune nikako nije bilo dovoljno za takav projekt. Srećom, telefonski sam uspjela organizirati da mi u trgovini stave na stranu još jedan paket iz te serije i krajem veljače sam ga preuzela. Prema podacima na Ravelryju točno znam kada sam započela s pletenjem i sramota za reći, trebalo mi je skoro godinu dana. Daleko od toga da sam plela, stala sam u trenutku kada sam trebala napraviti vratni izrez i oplesti rukave.
Protekla godina bila je naporna na skoro svakom području, do mjere da uglavnom nisam imala volje dovršavati sve ono što sam započela s puno entuzijazma. Pred kraj godine doslovno sam se prisilila da dovršim započeto kako god znam i umijem.

  Za ovaj džemper ideju sam našla u prvom prošlogodišnjem broju Sabrine, ali od predloženog modela sam uzela samo centralni panel s pletenicama, dok je sve ostalo modificirano. Na leđima nisam ponavljala uzorak već sam umjesto njega stavila samo rubne pletenice, dok je centralni dio ispunjen istim bodom duple riže kao i rubni dijelovi. Nije mi imalo puno smisla raditi rupičasti uzorak na leđima, pa sam radi toga morala preračunati broj očica za leđa i smanjiti ih u odnosu na panel s pletenicama (inače bi bilo preširoko na leđima). Do otvora za rukave plela sam u krug, dok sam rukave ipak plela na uobičajeni način, pošto sam došla do zaključka da mi se značajno mijenja "gauge" kod pletenja u krug. Pored toga, rukav ima kao jedinu dekoraciju centralnu pletenicu, a kod pletenja u krug rukav ima tendenciju uvrtanja, pa nisam htjela da se kod nošenja stalno mora ispravljati položaj pletenice. Rukavne kugle sam iskrojila po već opisanoj matematičkoj metodi i od prve su "sjeli" bez ikakvog problema; prišila sam oba rukava za manje od sat vremena. Općenito, na cijelom ovom projektu se izuzetno isplatilo raditi probni uzorak jer sam na osnovi opranog uzorka izbjegla kasnije istezanje džempera u dužinu i širinu. Na slici se vidi sa su rukavi malo duži, ali nije riječ o pogrešci već izričitoj želji da takvi budu, da pokrivaju dio dlana.

 Po prvi put sam na vratnom izrezu iskoristila metodu istovremenog namjetanja vanjskih i unutrašnjih očica koje sam vidjela kod Snježane na blogu. U početku mi je bila malo nezgodno baratati s dvije igle i kukicom, ali već nakon nekoliko nametnutih očica dalje je išlo bez ikakvih problema. Unutrašnji rub sam plela s niti kojom sam očice i nametala i nakon 3 opletena reda spojila sa 3 vanjska opletena reda, tako da je rub pletiva s kojeg su očice podizane ostao između kad se izvrne izuzetno uredno djeluje. Nakon što se spoje vanjski i unutrašnji red dalje se nastavlja plesti kao uobičajeni ovratnik.

 Sada mi je iskreno žao što sam ovako dugo otezala da dovršim ovaj džemper jer sam jako zadovoljna konačnim rezultatom, džemper joj savršeno pristaje, a kako je vuna superwash, nadam se da će uspješno izdržati maltretiranje u perilici. Za nagradu samoj sebi u subotu sam napravila izlet do Cavallirio gdje je sjedište Filmarketa s rasprodajama koje su u toku. Baš poput djeteta pred izlogom ogromne slastičarnice nisam znala gdje bih najprije gledala, ali o tome nekom drugom prilikom :-)
 
napisala Roman Tales, 11:25 ¤ Permalink ¤


3 Comments:


 • 20. 01. 2014. 19:59, Blogger bensedin art

  Svaka čast na preciznosti! Jedino mi je ostalo malo nejasno, otkud sad na rasprodaje;)))? Počinješ da praviš zalihe!?

   
 • 22. 01. 2014. 07:59, Anonymous Anonimno

  Drago mi je da si opet na blogu. To me strašno veseli. rado svratim.... Lijep i ugodan dan. Marija Horvat iz Međimurja

   
 • 22. 01. 2014. 10:56, Blogger Roman Tales

  @ Bensedin art - trudim se da me "ne asimilira borg", ali koji put je teško odolijevati izazovima. Neki dan u trgovini Sesia nije bilo vune po mom izboru, ali zato paketi pamuka od 500 gr za 5 euro. U Filmarketu je trenutačno zimska rasprodaja, recimo skinuli su 100% kašmir sa 16 na 11.50 euro/50 gr, našla sam pakete izuzetne kvalitete za više nego upola sniženo, ali na žalost nije bilo dovoljno za jedan džemper ... planiram otići i do Filature di Crosa, kad sam već tu, ne? ;-)

  @ Marija - pozdrav i tebi, nadajmo se da ovaj put i ostajem, trebalo bi malo počistiti prašinu s ovog bloga ... planiram još jednu narudžbu kineskih knjiga, objavili su dva prijevoda japanskih koje godinama već želim.

   

Objavi komentar

~ back home
eXTReMe Tracker